Hoppa till huvudinnehållet

Länsstyrelsens beslut om varg – får jaga i Villingsberg

Publicerad:
Landshövding Lena Rådström förklarade om beslutet rörande licensjakt på varg 2024.
Landshövding Lena Rådström förklarade om beslutet rörande licensjakt på varg 2024. Foto: Amalia Jansson

Länsstyrelserna i landet har nu fattat beslut om licensjakt efter varg 2024. I Örebro län omfattas vinterns jakt av totalt tolv vargar fördelade i två olika revir.

De två vargrevir som Länsstyrelsen i Örebro beviljat licensjakt för är Tångeråsa reviret och det andra är reviret kring Villingsberg.

– Örebro län är det mest vargtäta länet i hela landet, och det beräknas finnas ungefär 50 vargar här, förklarar landshövding Lena Rådström Baastad.

Totalt omfattas licensjakten 2024 av 36 vargar fördelade i sex olika revir i landet, där rovdjursförvaltningsområde mellersta, vilken Örebro län ingår i, står för fem av sex revir. Det sjätte reviret ingår i rovdjursförvaltningsområde södra.

Vilthandläggare Lena Jörgensen och Eva Maria Broberg, chef för enheten vilt, berättade om vargens utbredning.
Vilthandläggare Lena Jörgensen och Eva Maria Broberg, chef för enheten vilt, berättade om vargens utbredning. Foto: Amalia Jansson

– Det är första gången beslut om licensjakt i södra rovdjursförvaltningsområde tagits, då man ser att reviren breder ut sig även där, berättar vilthandläggare Lena Jörgensen.

Den största anledningen till varför beslut om licensjakt tas är för att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst. Genom licensjakt skapas förutsättningar för samexistens mellan varg och människa, och när jakten sker under kontrollerade former minskar även den illegala jakten.

Samverkan

Ett beslut om licensjakt tas i samverkan med andra län i mellersta förvaltningsområdet, södra förvaltningsområdet, Norge, Naturvårdsverket och forskare vid Skandulv. Beslutet baseras även på en utvärdering efter licensjakten tidigare år.

– Under föregående år fanns beslut om licensjakt av totalt 24 vargar i Örebro län, fördelade på fyra olika revir, förklarar Jörgensen.

Totalt har beslut om licensjakt omfattande 36 vargar, fördelat på 6 olika revir, tagits för 2024. Genrebild.
Totalt har beslut om licensjakt omfattande 36 vargar, fördelat på 6 olika revir, tagits för 2024. Genrebild. Foto: Anders Wiklund/TT

Jörgensen berättar att antalet uppskattade vargar i Sverige just nu är 450 stycken, och att Länsstyrelserna vid ett beslut alltid måste ta referensvärdet på 300 vargar i beaktning.

– Genom referensvärdet försäkras man om en gynnsam bevarandestatus av en specifik art, avslutar hon.

I Värmland har beslut om licensjakt som omfattar 6 vargar tagits, i Tjunkenreviret. Licensjakten startar den andra januari och pågår som längst till och med den 15 februari.

Artikeltaggar

Djur och naturLena Rådström BaastadNaturvårdsverketNorgeÖrebro länVargarVillingsberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.