Hoppa till huvudinnehållet

Nyförvärvet som spås ta nästa kliv: ”Vill bidra i offensiven”

Publicerad:
Theodor Pistek, som är ett av två nyförvärv från Kristianstad den här säsongen.
Theodor Pistek, som är ett av två nyförvärv från Kristianstad den här säsongen. Foto: Kajsa Juslin

22-åriga Theodor Pistek från Tjeckien har varit BIK Karlskogas främsta målskytt under försäsongen. Han tippas av både experter och lagkamrater bli en stor tillgång för laget.

– Jag har mina kvaliteter i offensiven, säger han.

Pistek har gjort sex mål på lagets åtta försäsongsmatcher, varav exempelvis tre i dubbelmötet med Brynäs.

Förra säsongen gjorde han 14 mål och 28 poäng på 52 matcher med Kristianstad.

– Jag gillar att bidra framåt. Sedan är jag väl en spelare som alltid gör jobbet som behövs. Jobbar man hårt så brukar det roliga komma liksom. Men främst en offensiv spelare, jag skjuter mycket, spelar fram, hittar på olika lösningar, säger Pistek när han ska beskriva sig själv som spelare.

Hyllas

Pistek, som var framträdande redan i Kristianstad förra året, och hans spel har inte gått obemärkt förbi. Lagkamraterna Henrik ”Kingen” Larsson och Kalle Jellvert beskriver honom som en riktig målskytt, med bra tajming och teknik.

SportExpressens Johan ”Mrmadhawk” Svensson beskriver honom som ”en ruggig Karlskoga-värvning som kommer att bli riktigt bra.”

Vad har du för mål med säsongen?

– Det är väl att ta nästa kliv. Att utvecklas som hockeyspelare och som människa. Bidra framåt och vara pålitlig över hela banan. Jag tror att det är där det börjar.

– Målet med laget är att vinna så mycket som möjligt. Det är då man kan utvecklas som bäst också, när det går bra för laget och det bara flyter på och vi vinner matcher.

Flyttade när han var 14

Pistek kommer från Ceske Budejovice några mil söder om Prag. En stad med cirka 100 000 invånare och som påminner om Örebro i storlek, staden som han flyttade till redan som 14-åring.

– Jag gick gymnasiet i Örebro och spelade där. Jag kände, och känner fortfarande, att det var en bra väg för mig att gå utvecklingsmässigt. Jag försöker lära mig mycket som människa också, så jag ville göra den flytten, och det ångrar jag inte att jag gjorde.

Förutom ett kort äventyr på college i USA 2021 har Pistek bott i Sverige sedan 2016, vilket har gjort att han pratar felfri svenska.

De senaste två säsongerna har han spelat i Kristianstad.

Hur trivs du i staden Karlskoga?

– Jag trivs bra. Det är väl inte så stort, men man har allt man behöver liksom. Man kan gå ut och äta, det finns saker att göra. Och jag inte så mycket för stora städer faktiskt. Jag gillar när det inte är så stort.

Golfar med lagkamraterna

På fritiden gillar han att golfa.

– Jag började förra året. Det blev mycket golf i år, annars umgås jag mycket med min sambo och med lagkompisar, men inget speciellt utöver det.

Så här beskriver han sig själv som person:

– Ganska lugn skulle jag säga. Tålmodig, glad. Jag försöker att inte stressa upp mig allt för mycket.

Vilka brukar du golfa med?

– Måns Krämer har jag spelat ganska mycket med, han började i somras. Sedan är det väl Eskild som har varit med några gånger. Men vi brukar lira med olika hela tiden, det är fler som golfar.

Säsongspremiär

Pistek hade intresse från andra klubbar men lämnade, precis som Rikard Olsén, Kristianstad för BIK.

– Det började väl där någonstans efter jul. Jag snackade ihop mig med min agent och kollade lite vad det fanns för intressen. Och sen fick jag ett bra intryck av BIK och det kändes som att allt föll på plats ganska fort därefter. Det var bara skönt att ha det klart också, och jag trivs jättebra här.

Hur ska det bli med premiär?

– Jävligt kul. Riktigt taggad, att se hur stämningen är i hallen och så vidare. Det känns som att man har haft försäsong i evigheter och nu är det bara kul att man får tävla lite och spela om poäng.

Dennis Hall om stundande säsongen: ”Bredden kommer bli vår spets”Gustaf Thorell tillbaka i klubben han brinner mest för: ”Kan bli farliga”Norska duon som ska hjälpa BIK till slutspel: ”Allt kan hända där”Experternas dom – så går det för BIK Karlskoga: ”Gjorde mig besviken”Brynäs storfavorit – BIK vill till slutspel igen: ”Bråka så mycket som möjligt”Så har det gått för BIK – från vinsten mot Storhamar till fredagens förlust

Artikeltaggar

BIK KarlskogaBIK Karlskoga A-lagIshockeyKarlskogaNyförvärvSportTheodor Pištěk

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.