Hoppa till huvudinnehållet

Så gick det med idén om skolsamarbete med försvaret

Publicerad:
Möckelngymnasiet i Karlskoga.
Möckelngymnasiet i Karlskoga. Foto: Ellinor Isaksson

I våras föddes en idé i Karlskogas barn- och utbildningsnämnd: Skulle det vara möjligt att, i samarbete med försvarsmakten eller försvarsindustrin, starta utbildningar inom gymnasie- eller vuxenutbildningen?

Skolförvaltningen fick i uppdrag att undersöka saken. Nu har svaret kommit.

Upprinnelsen var att nämnden ville försöka göra något nytt, dels kring den tekniska delen av gymnasieskolan, dels på fordonsutbildningen. Då kom idén att man skulle undersöka om det gick att göra något i samarbete med försvarsmakten eller med försvarsindustrin. Skolförvaltningen fick i uppdrag att undersöka saken.

– Vi förstod nog från början att det skulle bli svårt att få ihop något med försvarsmakten men vi ville ändå att förvaltningen skulle undersöka saken. Men där gick vi på pumpen direkt. De har ju såklart regler för hur gammal man ska vara, vilken nationalitet man ska ha och så vidare, säger Anneli Bramvehl (M) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Anneli Bramvehl (M).
Anneli Bramvehl (M). Foto: Maiken Kettil Schough

Däremot visade det sig att både försvarsindustri och annan industri i Karlskoga är intresserad av att tillsammans med skolan hitta sätt att utforma utbildningar för att täcka industrins behov av personal.

Fler förslag

– Vi har ett handslag med Västra Bergslagens Industriförening på att vi ska göra något gemensamt, men formerna är inte klara alls. Nämnden har nu gett förvaltningen i uppdrag att titta vidare på det här tillsammans med företagen för att hitta vad vi har för möjligheter, säger Bramvehl.

Skolförvaltningen hade fler förslag på lösningar som barn- och utbildningsnämnden har antagit. Ett par exempel är att teknikprogrammet byter inriktning från design och produktutveckling till produktionsteknik samt att Möckelngymnasiet ska erbjuda ett fjärde tekniskt år och därmed erbjuda möjligheten att uppnå gymnasieingenjörsexamen för samtliga inriktningar. Ett annat förslag är att vuxenutbildningen ska jobba vidare med sitt samarbete med industrin för att möjliggöra utbildning för att möta behovet av arbetskraft inom försvarsindustrin.

Vissa ändringar ligger närmare i tid än andra.

– Att teknikprogrammet byter inriktning från design och produktutveckling till produktionsteknik kommer att ske redan hösten 2024. Andra bitar finns det ingen tidsplan på än, säger Mattias Eriksson som är biträdande förvaltningschef.

– Det fjärde året, för att bli gymnasieingenjör, kommer man att kunna koppla på ganska lätt, säger Anneli Bramvehl.

Praktiskt inriktat

Möckelngymnasiet har ganska högt söktryck både på det tekniska programmet och på natur. Men trycket är inte lika högt på industriprogrammet, ett program som ligger väldigt nära det tekniska programmet men är mer praktiskt inriktat.

– Det finns kanske en fördom om att det är väldigt smutsigt, men det är inte riktigt så i dag, säger Mattias Eriksson.

– De flesta industrier i dag är väldigt rena, fräscha och tekniska, förtydligar Anneli Bramvehl.

– Det är en utmaning att få eleverna att vilja gå industriprogrammet. Då gäller det att marknadsföra och att visa upp vad utbildningen leder till, säger Mattias Eriksson.

Läs även:

Vill starta unik försvarsutbildning i Karlskoga – kan bli först i Sverige

Artikeltaggar

Anneli BramvehlFörvaltningKarlskogaMöckelngymnasietModeraternaNämnderPolitikSkola och utbildningUtbildningVuxenutbildningen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.