Hoppa till huvudinnehållet

Oktoberfest med ompa ompa och bratwürst när september avrundas

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Än är sejdlarna tomma, men Charlotte Silfverhjelm, iförd ett för evenemanget passande förkläde, och Eje Johansson hoppas många är med och fyller dem under stundande Oktoberfest på Tunet, i Degerfors Folkets hus.
Än är sejdlarna tomma, men Charlotte Silfverhjelm, iförd ett för evenemanget passande förkläde, och Eje Johansson hoppas många är med och fyller dem under stundande Oktoberfest på Tunet, i Degerfors Folkets hus. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Vad passar bättre än att sista kvällen i september hålla oktoberfest? Det är vad Club Tunet tänker göra och till det har de, precis som i fjol, bjudit in Degerfors musikkår som huvudattraktion, så där blir traditionsenligt ompa-ompa.

Oktoberfesten förra året i Club Tunets regi lockade mellan 80 och 90 personer, enligt Charlotte Silfverhjelm som är tämligen ny som ordförande i Folkets husföreningen. Man hoppas förstås på minst lika många i år och plats finns för ännu fler, då Tunet är tillåtet för 404 personer.

Maten är också traditionell, bestående av bratwürst, sauerkraut eller surkål och potatismos och så förstås olika sorters oktoberöl som tas fram särskilt den här tiden på året och som inte kan köpas före ett visst datum i september.

– Maten tar vi från en cateringfirma, säger Silfverhjelm och berättar att Eje Johansson och Peter Eriksson är konferencierer under kvällen.

Eje Johansson berättar att man fick idén från Fjugesta, där Degerfors Musikkår spelat på oktoberfest hos Lekebergs revysällskap.

Andra tillstånd

Silfverhjelm berättar att Club Tunet kom till genom att man ville skapa något mer än Filmklubben, som går så bra, för att hålla liv i Folkets hus. I den vevan kom man på att man skulle köra ”trevligheter”, som hon kallar det och man bjöd bland annat in lokala artister.

– Det byggde på medlemskap, men sen blev det efterfrågat och så visade det sig att vi till fjolårets Oktoberfest annonserade lite för mycket för att vara ett slutet sällskap, berättar Silfverhjelm och fortsätter:

– Så gick Eje Johansson en kurs för att få ha serveringstillstånd i offentliga evenemang, så efter det kan vi köra offentliga evenemang men med begränsat antal besökare. Därför satsar vi på två stora och fyra mindre evenemang om året. Nu är vi helt rätt ute, så fler har möjlighet att anmäla sig och det känns jättekul.

På hyllan

Den andra stora evenemanget i år var då man i februari bjöd in packmopedsgeneralen Göran Samuelsson och rockbandet Granny K.

De mindre evenemangen håller man uppe i gamla pubdelen på Tunet och kallar det därför ”På hyllan”.

– Det är mer intimt och då gör det inte så mycket om det bara kommer 30-40 personer, för då är det ganska fullt, säger Silfverhjelm och fortsätter:

– Vi hade bland annat vinylkväll, då folk kunde önska gamla låtar som spelades på vinylplattor. Vi har haft karaoke och annat trevligt.

Men nu är det alltså Oktoberfest det gäller och det samma dag som det är Åtorpsmarken.

– Då kan ju folk vimla runt på marken under dagen och sen gå till Tunet på festligheter när kvällen kommer, säger Silfverhjelm.

Artikeltaggar

ArtisterDegerforsEje JohanssonEvenemangGöran SamuelssonNöje/KulturServeringstillståndÖl

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.