Hoppa till huvudinnehållet

Så skulle Karlskoga klara en allvarlig kris: ”En ögonöppnare”

Publicerad:
Från vänster: Ulrika Lundgren, förvaltningschef för samhälle- och serviceförvaltningen, Amanda Lindgren (M), ordförande i folkhälsonämnden och Alexander Blomqvist, utredare.
Från vänster: Ulrika Lundgren, förvaltningschef för samhälle- och serviceförvaltningen, Amanda Lindgren (M), ordförande i folkhälsonämnden och Alexander Blomqvist, utredare. Foto: Karlskoga kommun

Karlskoga kommun har analyserat hur självförsörjande man är inom livsmedel, vid till exempel en allvarlig kris. Nu skapar kommunen handlingsplaner för att öka sin beredskap. På köpet stöttar man närodlad livsmedelsproduktion.

Frågeställningar som kommunen hade inför analysen var: Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Kommer det att finnas mat till alla – och om inte – vad behöver vi göra idag för att öka vår försörjningsgrad?

”Jag skulle säga att vi är något av pionjärer med det här arbetet. Tillsammans med representanter från hela livsmedelskedjan arbetar vi nu proaktivt för att skapa bättre förutsättningar för livsmedelsproduktionen i kommunen” säger Alexander Blomqvist, utredare på samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun, i ett pressmeddelande.

Karlskoga först ut

Kartläggningen av självförsörjningsgraden i kommunerna i Örebro län drivs av Länsstyrelsen och Region Örebro län. Karlskoga kommun var först ut. För att göra en kartläggning samlade kommunen lokala producenter, livsmedelshandeln, politiker och andra intressenter.

Analysen gjordes i samarbete med bland andra Hushållningssällskapet och Grythyttan System Development, ett företag som specialiserat sig på att sammanställa statistik om livsmedelsproduktionen och göra den överskådlig. Två workshops genomfördes. Den första handlade bland annat om att ge alla en gemensam nulägesbild. Det visade sig att om livsmedelstillförseln utifrån ströps i dag så skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad.

”Alla fick snabbt en god överblick tack vare att statistiken var presenterad visuellt. Det blev väldigt påtagligt och en ögonöppnare för många. Samtidigt som det gav stark motivation för att tillsammans förbättra läget” säger Alexander Blomqvist.

Mycket positiv

Workshop nummer två gick ut på att ta fram idéer för att skapa bättre förutsättningar för den lokala livsmedelsproduktionen.

”Syftet med övningen var att lägga grunden för en livsmedelsstrategi och en handlingsplan. Många idéer kom fram under workshopen – högt som lågt. Allt från att inrätta stadsodlingar och odla i kommunala växthus till utökade utvecklingsinsatser och att alltid ta med livsmedelsperspektivet när vi planerar hur vi använder kommunens mark” säger Blomqvist i pressmeddelandet.

Folkhälsonämnden i Karlskoga kommun antog den 13 september en avsiktsförklaring om att det är en politisk vilja att fortsätta jobba med försörjningsbalans i Karlskoga.

Nämndens ordförande Amanda Lindgren (M) är mycket positiv.

”Det här ett väldigt viktigt arbete som har initierats. Med avsiktsförklaringen betonar folkhälsonämnden att det är politisk vilja att det ska prioriteras” säger hon i pressmeddelandet.

Läs också:

De utbildar om krislådan: Klarar du en vecka utan vatten och el?Kommunen tittar på hur civilsamhället fungerar i UkrainaSjukvård under kris: ”Vi har en beredskapsplan för oförutsedda händelser”

Artikeltaggar

Amanda LindgrenGrythyttanKarlskoga kommunLivsmedelMatModeraternaÖrebro länRegion Örebro länSamhälleStadsodlingUlrika Lundgren

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.