Hoppa till huvudinnehållet

Allt färre barn föds i länet – trenden fortsätter även i år

Publicerad:
Födslotalen i länet har minskat de senaste åren.
Födslotalen i länet har minskat de senaste åren. Foto: Christine Olsson/TT

Barnafödandet i länet har minskat kraftigt de senaste åren, en trend som väntas fortsätta även i år. Men det ska inte påverka hur man planerar förlossningsvården i regionen.

För några år sedan rådde stor brist på barnmorskor i Region Örebro län. Regiondirektör Rickard Simonsson berättar att läget nu är ett annat.

– Barnafödandet minskar väldigt kraftigt. Går man tillbaka fyra, fem år i tiden var det brist på barnmorskor. Precis i dag är det inte det. I vårt län bedömer vi att det kommer att födas ungefär 500 färre barn 2023 än det gjorde 2018. Med tanke på att det föds ungefär 3000 barn är det en stor procentandel färre.

Regionrådet Behcet Barsom (KD) konstaterar att barnafödandet inte är på den nivå som man förväntade sig för några år sedan.

– Man hade förväntat sig att det skulle öka under pandemin, med mycket hemarbete och så vidare, men det har inte blivit som man trodde.

Stänga skolor

Precis som Rickard Simonsson konstaterar han att de minskade födelsetalen är en trend som har pågått de senaste åren.

– Det ser man i åtminstone Örebro kommun. Där minskar elevunderlaget och man börjar prata om att stänga skolor.

Någon särskild anledning till att födslotalen minskar kan han inte se, men påpekar att födslotalen brukar gå i vågor.

– Jag har varit med om minskningar tidigare. Det är klart att det påverkar hur man planerar för förskolor, förskolor och andra verksamheter.

Måste ha beredskap

Däremot ska förlossningsverksamheten inte påverkas i samma utsträckning.

– Där planerar man inte så mycket efter födslotalen, för de går ju i vågor. Jag kan inte tänka mig att det här är beständigt. Det är ett litet hack som har skett av någon anledning, men det brukar som sagt gå upp och ner.

Han tror alltså inte att det är aktuellt med några större neddragningar inom förlossningsverksamheten.

– Det kan jag inte tänka mig. Inom hälso- och sjukvåden måste man ha en beredskap. Oavsett om det föds barn eller inte måste man ha den beredskapen. Det är inte som en skola där man vet hur många barn man ska ta emot och vid vilka tider. När det gäller förlossning vet man aldrig när på dygnet det sker. Så därför skulle jag säga att påverkan är minimal i det avseendet.

Läs också:

Populäraste kommunerna – hit flyttade flest

Artikeltaggar

Behcet BarsomBeredskapFörlossningFörskolorKristdemokraternaÖrebro kommunRegion Örebro länRickard SimonssonSkola och utbildningTrenderVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.