Hoppa till huvudinnehållet

Cecilia doktorerade på Bofors historia: ”Karlskoga är unikt”

Publicerad:
Cecilia Beckmann är numera doktor i kulturgeografi.
Cecilia Beckmann är numera doktor i kulturgeografi. Foto: Rickard Reinli

Efter över fyra års djupdykning ned i Bofors historia kan Cecilia Beckmann numera kalla sig för doktor i kulturgeografi.

Nu firar hon med att planera för ytterligare ett forskningsprojekt.

– Ingen vila här inte, säger hon och skrattar.

I fredags lade Cecilia Beckmann från Örebro fram sin doktorsavhandling om Bofors ur ett historiskt perspektiv, i samband med sin doktorsexamen i kulturgeografi på Örebro universitet.

– Det är en väldig lättnad att äntligen vara klar med något som man har lagt ned sin själ i, och sedan att få se resultatet av det och få uppleva den fina responsen. Det var också roligt att se att det var så många från Karlskoga som kom för att se disputationen, berättar Beckmann.

Hon berättar att hon har arbetat med avhandlingen sedan februari 2019, efter att ha fått tjänsten på Örebro universitet, det var även så det bestämdes vad hon skulle doktorera i.

– Det var en doktorandtjänst som var utformad på det sättet av Örebro universitet, och då sökte jag tjänsten och fick den, säger Cecilia Beckmann.

Avhandlingen handlar om hur Bofors i Karlskoga har hanterat tuffa tider av kriser och osäkerheter under de senaste decennierna, samtidigt som de har fortsatt vara innovativa.

Intresset fortsatte att växa

I hennes utredning har hon använt sig av intervjuer, arkiverade dokument och andrahandskällor.

– Jag tycker att det har gått jättebra. Jag har ett tidigare intresse av just industristäder och Karlskoga är ju unikt med både en kemi, stål- och försvarsindustri. Det har också varit ett jätteroligt arbete som har bestått av mycket intervjuer och en omfattande insamling av material.

Hon berättar att hennes tidigare erfarenheter och intresse för industristäder kommer från tidigare arbete som journalist i länet.

– Intresset föddes ur arbetet och därifrån fortsatte intresset för bruksorter och deras öden att växa. Efter cirka elva år som journalist kände jag att jag ville grotta ned mig i något på djupet och började sedan studera kulturgeografi.

Inga överraskningar

I avhandlingen skriver hon att hennes undersökning visar att Bofors, under tre olika perioder har varit beroende av partnerskap på distans för att få antingen ny kunskap eller ekonomisk hjälp, eller båda.

Efter ett stort och tidskrävande arbete menar Beckmann att hon inte mött några överraskningar längs med arbetets gång, och att resultatet i sig inte var så oväntat det heller.

– För att bli förvånad behöver man ju också ha förväntningar, och det hade jag inte. Samarbeten visar sig ha varit väldigt viktigt, men det är jag inte heller särskilt förvånad över. Det som har varit fascinerande har varit den detaljrika informationen jag har fått tagit del av och det har varit väldigt spännande, säger hon.

Vad händer nu?

– Det finns planer på fortsatt forskning i ett liknande tema men med fokus på nutid, men det är en del grejer som ska göras klart innan det är spikat. Men det är det som är planen. Ingen vila här inte, säger hon och skrattar.

Beckmann uppvaktades även av Karlskoga kommun där förvaltningschefen Magnus Ahlberg representerade kommunen under ceremonin, som ägde rum på Örebro universitet.

– Det hör inte till vanligheterna att någon tar doktorsexamen om Karlskogas eller Bofors historia. En av de som tidigare doktorerat på Karlskogas historia är hembygdsföreningens tidigare ordförande Karin Öman, säger Ahlberg.

Forskar kring Karlskogas styrkaBerättade om forskning om Karlskogas näringsliv hos STF

Artikeltaggar

ForskningHistoriaKarlskogaKarlskoga kommunKemiMagnus AhlbergÖrebroÖrebro universitetTeknik och vetenskapUtredningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.