Hoppa till huvudinnehållet

Kollapsen på E6: "En pulsåder har gått av"

Publicerad:
Jordskredet som kapade E6:an i Stenungsund innebär att en pulsåder har gått av och det kan få stora effekter för kommunen och Västsverige.
Jordskredet som kapade E6:an i Stenungsund innebär att en pulsåder har gått av och det kan få stora effekter för kommunen och Västsverige. Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT

Den avklippta E6:an är en "pulsåder som gått av", enligt Stenungsunds kommun.

Att reparera vägen kommer att ta lång tid.

– Det kommer att gå att bygga där igen, men man måste vara väldigt försiktig, säger HannaSofie Pedersen på SGI.

Ett stort sår skär tvärs över E6 i rasområdet i Stenungsund. Enligt de första bedömningarna har vägen flyttat sig uppemot 50 meter.

På måndagen bedömdes det fortfarande finnas viss rasrisk i kanten av det drabbade området. Samtidigt har en bäck i området dämts upp av rasmassorna.

– Bäcken har fyllts med lera, då uppstår automatiskt en viss uppdämningseffekt, säger Svante Carlsson, räddningstjänstens insatsledare på plats i rasområdet.

Jag vill inte förstora upp det för mycket, men det är något som vi jobbar med för att det förhoppningsvis inte ska bli något problem.

"Stora jordmassor"

Enligt räddningstjänsten har skredet berört ett område på cirka 700 gånger 200 meter.

Stora mängder jord, sten och annat material kom i rörelse natten till i lördags, konstaterar HannaSofie Pedersen, chef för strategisk klimatanpassning på Statens geotekniska institut (SGI).

– Vi har inte hunnit göra den analysen, men det är absolut väldigt stora jordmassor, säger hon.

SGI arbetade under måndagsförmiddagen med att bedöma hur stora avspärrningarna i området behöver vara, ett underlag som sedan ska lämnas vidare till räddningstjänsten.

Först därefter kan området innanför avspärrningarna undersökas närmare.

Det innebär att det kommer att ta tid innan fordon och annan utrustning som finns i rasområdet kommer att kunna bärgas.

– Ett konkret problem är ju att det inte bara är att köra in över själva raskanten, så det kommer att röra sig om flera dagar, säger Svante Carlsson.

På sex månader?

Stenungsunds kommun befarar att effekterna av jordskredet blir stora för hela regionen.

– Det är en pulsåder som har gått av, säger kommunstyrelsens ordförande Olof Lundberg (S) till Sveriges Radios Ekot.

Lundberg vill se ett mål sättas upp om att det ska vara reparerat inom sex månader, men vågar inte vara så optimistisk om när det kan bli klart.

– Stora delar av Västsverige kommer att lida av det här, säger Lundberg som tror att det kan bli nödvändigt att begära stöd från staten i slutändan.

En möjlighet får kommunen när infrastrukturminister Andreas Carlson (KD), Kung Carl XVI Gustaf och landshövdingen i Västra Götaland kommer till Stenungsund på måndagen.

Enligt HannaSofie Pedersen kommer det att vara en lång process att bygga upp bland annat motorvägen igen. Det återstår också en hel del arbete innan området ens kan börja röjas.

– Det behövs en tydlig arbetsordning och plan, det är oerhört viktigt att man gör saker i rätt ordning, säger hon.

Lars Larsson / TT

Läs också:

Detta vet vi om jordskredet vid StenungsundE6 har kollapsat – buss och bilar med i raset

Artikeltaggar

Andreas CarlsonCarl XVI GustafKommunstyrelsenKristdemokraternaLars LarssonNäringslivSocialdemokraternaStenungsundSveriges RadioTrafik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.