Hoppa till huvudinnehållet

Fullmäktige tog socialnämnden i örat – får inte underskott godkänt

Publicerad:
Anneli Mylly sa att både kommunstyrelsen och revisorerna i flera år påpekat att socialnämnden måste komma till rätta med sitt under skott.
Anneli Mylly sa att både kommunstyrelsen och revisorerna i flera år påpekat att socialnämnden måste komma till rätta med sitt under skott. Foto: Anders Persson

Socialnämnden i Degerfors har upprättat en skrivelse där de anser att det behövs ett tydligt beslut av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att underskott för år 2023 och 2024 accepteras. Under måndagens kommunfullmäktige fick nämnden kalla handen.

Socialnämnden i Degerfors gör ett underskott på nästan 20 miljoner kronor och har i en skrivelse till kommunfullmäktige begärt att få fullmäktige att acceptera underskottet för år 2023 och 2024 accepteras då projektet ”Färdplan 2030 designades till och med år 2025. Detta för att verksamheten i förvaltningen ska ha en chans att implementera åtgärdsplanen i alla delar där kunskapshöjande åtgärder är en viktig del.

Kommunstyrelsens ordförande Annelie Mylly (V) var först uppe när fullmäktige skulle avgöra frågan.

– Kommunstyrelsen och revisorerna har i flera år påpekat att socialnämnden måste komma till rätta med sitt under skott. Under 2023 har kommunstyrelsen uppmanat att nämnden vidtar aktiva åtgärder för att få budgeten i balans. trots detta försätter underskotten att öka. Andra förvaltningar har sparat på grund av detta och klarat av det. Därför har vi i ett enigt kommunstyrelse lagt förslaget att kommunfullmäktige avslår skrivelsen, sa Annelie Mylly.

Ekonomi i balans

Nästa person upp i talarstolen var Johanna Svärd (S). Hon tar upp nämndens uppdrag att ansvara för de mest utsatta i samhället.

– Men hur många år ska det gå innan vi får en ekonomi i balans? Vi är villiga att lägga en lugnande hand över socialnämnden och välkomnar en tydligare skrivning. Vi vill också se till att man tillsätter de resurser som vi socialdemokrater och centerpartiet anser de behöver. I vårt budgetförslag så förslog vi förstärkningar inom vård och omsorg och inom individ och familjeomsorg så att de kan vända en negativ utveckling.

Johanna Svärd sa att Socialdemokraterna också stod bakom ett avslag.
Johanna Svärd sa att Socialdemokraterna också stod bakom ett avslag. Foto: Anders Persson

Johanna Svärd säger att Socialdemokraterna också står bakom ett avslag.

– Men med motiveringen att vi välkomnar en ny och tydligare skrivning.

Samtidigt riktar hon kritik till Vänsterpartiet och Moderaterna för att de vill dra in på bemanningen inom socialförvaltningen. Något som varken Annelie Mylly eller Anna Nordqvist (M) höll med om.

Statsbidragen

Efter en kortare ordväxling så begärde Anita Bohlin (V) ordet. Hon förklarar att det inte är så konstigt att socialnämndens budget går med minus.

– Åtagandena som förvaltningen har ökar för varje år, samtidigt minskar statsbidragen och har så gjort sedan 90-talet. Om vi haft samma nivå som på 90 talet så skulle Degerfors ha 470 miljoner kronor extra i vår budget. Smaka på det? 470 miljoner till skola och omsorg.

Ett enigt fullmäktige röstade för att avslå socialnämndens yrkande om att godkänna deras underskott för 2023 och 2024.

Artikeltaggar

Anna NordkvistBudgetarDegerforsEkonomiJohanna SvärdKommunfullmäktigeKommunstyrelsenModeraternaPolitikSocialdemokraternaSocialnämnderVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.