Hoppa till huvudinnehållet

Nya riskgrupper och rekommendationer inför höstens vaccinationsinsats

Publicerad:
Amalia Jansson
amalia.jansson@kt-kuriren.se
Nya rekommendationer och riskgrupper inför höstens vaccinationsinsats i Region Örebro län. Genrebild.
Nya rekommendationer och riskgrupper inför höstens vaccinationsinsats i Region Örebro län. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

Inför höstens vaccinationsinsats har nya riskgrupper och rekommendationer tagits fram.

Snart drar höstens vaccinationsinsats igång i Region Örebro län. Den 7 november påbörjas vaccinationen för rekommenderade grupper samt vård- och omsorgspersonal och några veckor senare, den 28 november, får allmänheten möjlighet att vaccinera sig.

Förutom influensavaccin rekommenderas i år även vaccination mot covid-19 och pneumokocksjukdom. Det har även lagts till nya riskgrupper som rekommenderas för influensavaccinet.

Riskgrupper

De nya riskgrupperna är personer med stroke, Downs syndrom och personer med generellt nedsatt fysisk hälsa på grund av demenssjukdom, psykiatrisk sjukdom, riskbruk av alkohol eller bruk av narkotika.

Världshälsoorganisationens mål är att 75 procent av alla över 65 år ska vara vaccinerade mot influensa efter säsongen 2023/2024. Region Örebro län nådde det målet 2021/2022, men under förra säsongen minskade vaccinationstäckningsgraden och låg då nationellt på bara 63 procent.

Samtliga vaccin kan ges samtidigt och vaccinationen sker på länets vårdcentraler och vaccinationsmottagningar, men även på privata vaccinationsmottagningar.

Artikeltaggar

Downs syndromRegion Örebro länVaccinationVård och omsorgWHO

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.