Hoppa till huvudinnehållet

Märkliga byggplaner för K-Center

Publicerad:
Insändarskribent har idéer om hur man ska bygga om Karlskoga centrum.
Insändarskribent har idéer om hur man ska bygga om Karlskoga centrum. Foto: Roger Gleisner

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag är född och uppvuxen i Karlskoga och besöker hemstaden ibland. Jag uppskattar alltmer den småskaliga småstadscharm som Karlskoga erbjuder. Men vid mitt senaste besök fick jag en skräckupplevelse.

Jag besökte utställningen i K-center där bolaget Point Properties presenterar ombyggnadsplaner av K-center. Se även kommunens hemsida under ”Karlskoga växer”. Planen är att uppföra ett enormt, massivt byggnadskomplex som i fråga om byggnadsvolym FULLSTÄNDIGT avviker från övrig bebyggelse i centrala Karlskoga. Min tanke går till någon trist Stockholmsförort där man önskat klämma in så mycket betong som möjligt på så liten yta som möjligt. Jag anser att den groteska byggnaden i denna miljö, om den tillåts byggas, kommer att kraftigt försämra miljön i Karlskoga centrum för många decennier framåt. Karlskoga är en småskalig trivsam småstad och borde få vara detta även i framtiden. Centrumet känns dock litet med ett smalt butiksutbud och behöver förbättras, dock utan uppförande av enorma massiva byggnader.

I Dagens Industri finns den 15/9 en artikel om börsbolaget Fastator, helägare till Point Properties, som alltså har de enligt mitt tycke överdimensionerade byggplanerna. Några citat ur artikeln: ”DI:s genomgång visar på överbelåning, svaga kassaflöden, stora obligationsförfall, svår- eller osäljbara fastigheter, en huvudägare som har tagit ut eget obligationslån och en finanschef som lämnar skutan”. ”...vilket gör att dotterbolaget (Point Properties) nu håller på att drunkna i lån”.

Hur få ett mer attraktivt Karlskoga Centrum?

Jag ger här förslag hur centrala Karlskoga kan bli trivsammare och bättre, inte minst för äldre och billösa.

– Flytta Coop Stormarknad från Sandviken med ett utökat sortiment (tvåvåningsbyggnad?) till nuvarande parkeringsyta nedanför K-center (eventuellt bygg nytt underjordsgarage).

– Flytta butikskomplexet vid Loviselund (Elgiganten m.fl.) så nära centrum som möjligt (till området mittemot gamla Kungsbio och vid gamla praktiska realskolan/gamla brandstationen/gamla bensinstationerna). Komplettera området med tvåvåningsbostäder i trä i en trevlig, grönskande gågatemiljö. Förslagsvis nåbart via en gågata som ersätter nuvarande bilväg förbi gamla Kungsbio. Efter flytten från Loviselund föreslås marken användas för flerbostadshus.

– Skapa ett nytt grönskande torg med uteservering och fontän utanför Willys där torget bör omgärdas av nya butiker (med trevåningsbyggnad som uppförs på en del av parkeringen bakom Kommunstyrelsens hus med butiker mot nya torget) samt entre till nya Coop Stormarknad.

– Stäng Centrumleden som genomfartsgata (gatan längs med järnvägen från busstationen till Viaduktgatan). Gör om den till parkering för centrum med infart från båda hållen.

– Stor omplanering av Point Properties planer. Bygg istället på K-center med ett plan samt två gracila höghus, dvs. avsevärt bättre anpassning till storleken på övrig centrumbebyggelse. En femtedel av byggnadsvolymen jämfört med nuvarande förslag? Bygg in utegången mellan affärsblocken i nuvarande byggnad. K-Center måste också få betydligt mer omsorgsfull och trivsam innemiljö än vad som erbjuds i nuläget.

– Området mittemot busstationen mellan Värmlandsvägen och Bregårdsgatan bebyggs med trevåningshus för bostäder/butiker samt en liten park med fontän.

– Verka för att järnvägen Nobelbanan genomförs snarast. Starkt önskvärt att få järnvägsstationen centralt bredvid busstationen med enkel/snabb anknytning bl.a. för passagerare från/till Degerfors. Järnvägen bör ha kvar sin gamla sträckning genom centrum till Bofors station för ny direktåtkomst till Nobelbanan för den EU-betydelsefulla försvarsindustrin.

– Återskapa den gamla fina miljön kring Fabriksgatan med tvåvånings flerbostadshus i trä och förbättra förbindelsen till övriga centrum, bl.a. genom att återskapa bilvägen från Centralplan till Fabriksgatan. Nu känns Fabriksgate-området som en isolerad ö i Karlskoga.

Heja Karlskoga

Artikeltaggar

BostäderButikerCentralplanCoopDagens IndustriElgigantenEUFabriksgatanJärnvägKarlskogaParkeringSamhälleWillys