Hoppa till huvudinnehållet

Vargarna måste hållas på en rimlig nivå

Publicerad:
Insändarskribenter menar att det måste skjutas fler vargar i Örebro län.
Insändarskribenter menar att det måste skjutas fler vargar i Örebro län.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nyligen togs beslut om hur många vargar som ska få fällas i årets vargjakt som startar den 2/1-2024.

Efter förra årets låga tilldelning trodde vi att denna fråga skulle vara på väg åt rätt håll, men icke. Döm om vår förvåning när vi fick reda på att inte en enda varg får fällas i norra länsdelen, och att man enbart får fälla 12 vargar totalt i länet, 6 st i Villingsbergsreviret och 6 i Tångeråsa. Avskjutningsmålet inför årets jakt har minskat kraftigt i länet, faktiskt mest i landet trots att vi har varit det vargtätaste länet i Sverige. Det finner vi anmärkningsvärt!

Givet det mål för avskjutning som presenterats av Länsstyrelsen blir slutsatsen att myndigheter agerar på egen hand utan någon förankring i den demokratiska delen av vårat samhälle. Vart är vi på väg? Det är ett hån mot landsbygden och jägarna. Både Länsstyrelsen och Naturvårdsverket har låtit vargstammen växa okontrollerbart, inte minst i vårat län. Vinterns inventering 2022 visade på en ökning för tredje säsongen i rad både i Sverige och i Skandinavien som helhet. Det totala antalet vargar i Skandinavien visade då på omkring 540 vargar varav 460 var i Sverige. Detta är det högsta antal vargar som noterats sedan inventeringarna startade. Detta är för mycket, alldeles för mycket. Det är också långt över både den referensnivå Naturvårdsverket slog fast 2019 på drygt 300 vargar. Om vi har runt 460 vargar och riksdagen beslutat om 170-270 vargar så borde beviljad avskjutning 2022 legat på runt 200-300 st. Att 2022 bara få skjuta av totalt 75 vargar var inte nog, och att det nu 2023 kommer bud om 12 st vargar för avskjutning i länet (2022 var det 24 st), är ett hån mot alla som ägnar sig åt viltvård.

Vargarna måste hållas på en rimlig nivå för att skydda andra djur. Redan nu och sedan några år tillbaka tappar vi succesivt medlemmar i de olika jaktlagen då tilldelad älgavskjutning minskat och i vissa fall inte kan uppnås. Enligt spillningsinventering visar det på att vinterstammen av älg minskat avsevärt. För att få återväxt på älgstammen behöver vargen minskas kraftigt. Vi behöver pressa ned den svenska vargstammen i mycket större utsträckning än vad som görs idag. Regeringen har aviserat att man vill se en rejäl minskning av antalet vargar i Sverige. Önskemålet är att komma ner till mellan 170-270 vargar. Verkställ enligt Regeringens önskan!

Katarina Tolgfors (M) , riksdagsledamot Örebro län

Cecilia Albertsson (M) , KSO Hällefors kommun

Artikeltaggar

Cecilia AlbertssonDjur och naturHälleforsKatarina TolgforsModeraternaNaturvårdsverketVargarVargarnaÖrebro län