Hoppa till huvudinnehållet

Kryssar mellan bilar och långtradare ute i körbanan för att ta sig till jobbet

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
De som jobbar på Högbergstorp får snabbt ta sig över vägen, där det saknas övergångsställe, och gå ute i körbanan då det saknas såväl vägren som gång- och cykelväg, för den slutar framme vid Nysundsvägen där vi står och fotograferar.
De som jobbar på Högbergstorp får snabbt ta sig över vägen, där det saknas övergångsställe, och gå ute i körbanan då det saknas såväl vägren som gång- och cykelväg, för den slutar framme vid Nysundsvägen där vi står och fotograferar. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Vägen för de som arbetar på industriområdet Högbergstorp känns inte direkt trygg, enligt en person som nu vänt sig till Degerfors kommun med ett medborgarförslag för att få till en lösning.

På Högbergstorp arbetar runt 100 personer och långt ifrån alla tar sig till jobbet med bil. Fler som jobbar där lär det bli med expanderingsplanerna för området.

Många gör som förslagsställaren, cyklar eller går till och från sitt jobb. Men vägen dit är inte den säkraste, enligt densamme.

Från kyrkogårdsförvaltningens lokal finns en oasfalterad gångväg, som slutar vid Nysundsvägen, väg 243 mot Åtorp. Därefter finns ingenting som förslagsställaren anser gång- eller cykelvänligt. Personen beskriver att där saknas vägren och att Nysundsvägen måste korsas så snabbt man kan eftersom det saknas övergångsställe och trafiken på morgonen och eftermiddagen, då de flesta börjar och slutar sina jobb, är intensiv.

Ute i körbanan

Men även då man gått över på den motsatta sidan av vägen, så saknas vägren eller avgränsning mot övrig trafik. Där finns en oasfalterad sträng som fungerar som parkeringsficka, men där står ofta parkerade lastbilssläp, så fotgängare och cyklister tvingas gå ut i körbanan.

Det känns än mer otryggt då det är halt och snö samt att där är mycket hålor, så att de vid blötväder får gå ut i körbanan eller upp i skogsdungen intill, enligt vad som beskrivs.

Kryssa mellan bilar

I själva industriområdet finns heller inget som skiljer biltrafiken från fotgängare och cyklister, men värst anser personen att förhållandet är på vägen där de oskyddat får kryssa mellan personbilar och långtradare för att ta sig till jobbet.

Förslagsställaren vet inte om det är kommunen eller Trafikverkets ansvar, men hoppas ändå få hjälp från kommunens sida vad gäller säkerheten för de som arbetar i området.

Vintertid känns det extra otryggt för de som går eller cyklar att ta sig till och från jobbet i Högbergstorp, enligt förslagsställaren, och i synnerhet då där inte ens finns en vägren.
Vintertid känns det extra otryggt för de som går eller cyklar att ta sig till och från jobbet i Högbergstorp, enligt förslagsställaren, och i synnerhet då där inte ens finns en vägren. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

CyklarHögbergstorpNysundsvägenTrafikTrafikverketÅtorp

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.