Hoppa till huvudinnehållet

Mot den gröna omställningen – laddstation för tung trafik invigd

Publicerad:
Sebastian Cabander, VD för Karlskoga energi och miljö, och kommunstyrelsens ordförande Tony Ring invigde den nya laddstationen.
Sebastian Cabander, VD för Karlskoga energi och miljö, och kommunstyrelsens ordförande Tony Ring invigde den nya laddstationen. Foto: Amalia Jansson

Under fredagen invigdes en laddstation för tung trafik vid Mosseruds återvinningscentral. Laddstationen är den första i regionen och bidrar till den gröna omställningen.

Som ett steg mot ett mer hållbart samhälle invigdes under fredagsförmiddagen Region Örebros första laddstation för tunga fordon. Laddstationen har placerats vid Mosseruds återvinningscentral i Karlskoga och blir för sin närhet till E18 en viktig pusselbit i den regionala infrastrukturen.

– Vi sökte bidrag från energimyndigheten och kunde genom det finansiera denna laddstation. I och med att det redan finns en biogas tankstation här blir stället nu en typ av hub för tung trafik, berättar Karlskoga Energi och Miljös marknads- och kommunikationschef Peter Jarl.

Simon Eklund, hållbarhetsansvarig Scania Örebro, visar upp några eldrivna lastbilar.
Simon Eklund, hållbarhetsansvarig Scania Örebro, visar upp några eldrivna lastbilar. Foto: Amalia Jansson

På bara ett par år har utvecklingen av eldrivna lastbilar gått spikrakt framåt i en rasande fart, och idag rullar 417 rent eldrivna lastbilar på de svenska vägarna där Scania och Volvo är marknadsledande.

– Målet är att hälften av de lastbilar som produceras år 2030 ska vara eldrivna. I Sverige kommer utveckling gå snabbare, så där hoppas vi nå målet inom bara ett par år, förklarar Simon Eklund, hållbarhetsansvarig på Scania Örebro och fortsätter:

– Nästa steg är att utveckla eldrivna lastbilar som klarar långdistanssträckor. Men som det är idag klarar de ungefär 35 mil innan de behöver stanna och ladda, och en fulladdning tar ungefär en och en halv timme, så det är snabbladdare.

Arbetsmiljö

I Karlskoga finns det idag en sopbil som går rent på el, som en del av ett pilotprojekt. Sopbilen togs i drift innan sommaren och bidrar med flera fördelar.

– Det är en fördel ur arbetsmiljöperspektiv då den eldrivna sopbilen är otroligt tyst för chauffören. Allt sköts på el och det blir en stor skillnad sett från de övriga sopbilarna som går på biogas, berättar Jarl.

Vid invigningen fanns Tony Ring, kommunstyrelse ordförande (M), på plats och höll tal. Där hyllade han utvecklingen och förklarade att detta är en stor dag för kommunen.

– Det här är ett bevis med faktiska handlingar. Vi bidrar till den gröna omställningen vilket är ett av våra mål, säger Ring.

För att inviga laddstationen genomförde Tony Ring och Karlskoga energi och miljös VD, Sebastian Cabander, en preimärladdning av en Scania lastbil.

Läs också:

Tunga fordon får laddstation för 7,6 miljoner vid Mosserud

Artikeltaggar

ÅtervinningBiogasKarlskogaLastbilarModeraternaMosserudÖrebroPeter JarlScaniaSebastian CabanderTony RingTrafik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.