Hoppa till huvudinnehållet

Nu får vi nog lyfta bladet från munnen

Publicerad:
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En svensk tiger. En mening vi lärt oss att tyda på flera sätt. Men främst är väl tanken att vi svenskar inte pratar bredvid munnen om sådant vi vet, som inte skall spridas.

I Karlskoga, med vår krigsindustri, har devisen en särskild tyngd. Äldre karlskogabor nickar säkert igenkännande. Men att som svensk tiga still…det är inte samma sak. Tvärtom. Att vara klok och inte tala vitt och brett om händelser som avser att skydda oss som individer, som grupp och som nation. Det är rimligt.

Och i dessa oroliga tider går statliga myndigheter ut med uppmaningen att vi skall vara försiktiga med vad vi sprider. Nu har vi ändå fått omvärldens blickar på oss. Det händer något med vårt lilla land. Hur har det kunnat bli så här? Fortsätter utvecklingen vet jag inte om lyriken i vår nationalsång stämmer så länge till. Förändringens vindar blåser hårt. Och omvärldens syn på Sverige ändras.

Och under tiden svensken går omkring och är tyst så anpassas vårt land till något vi inte sett tidigare. När vi yrvakna kommer att inse att vi saknar någon eller något kan det vara för sent. De kulturarenor vi mötts på har mist sina anslag. Våra nya vänner har angivits och kastats ut ur landet. De forum vi höjt våra röster från, där vi slipat argumenten och samtalat med varandra…ja, jag vet inte vad som blir kvar när en tredjedel av budgeten till folkbildningen försvinner.

Och det mina vänner tror jag bara är en början. Kultur och utbildning är så viktiga redskap för att behålla kraften i ett folk. Att Sverige måste finansiera ökade kostnader inför ett NATO-medlemskap rättfärdigar inte att till exempel skära ner folkbildning och kultur. När den brittiske premiärministern Winston Churchill fick frågan om man inte borde skära ner på statens kulturutgifter när Storbritannien gick in i andra världskriget lär han ha sagt: ”Vad finns då kvar att försvara?” Han var klok han!

Nej, nu får vi nog lyfta bladet från munnen om vi vill ha ett Sverige värt namnet att försvara. Ett Sverige där alla är lika mycket värda. Ett Sverige där vi kan vara olika. Ett Sverige som gör skillnad. En svensk tiger inte still! Jag vill avsluta med att dela Helga Henschens dikt ”Tala” med er.

Tala

du som ännu har läppar

tala

tala med grannarna i farstun

tala med folk på gatan

och i tunnelbanan

den som ännu har öron

han höre

skriv ord på papper

på väggar och plakat

bär orden genom staden

högt över huvudet

så alla kan se

dela ut flygblad

om frihet, motstånd, människovärde

fred solidaritet

låt orden flyga som svalor

till fjärran land

vägledda av stjärnorna

som fåglar med gröna blad i näbben

till våra systrar och bröder

i världens fängelser

de som inte kunde tiga

tala

du som ännu har läppar

ord kan bli solar

ord kan bli floder

ord kan öppna portar

och bygga broar

ord kan störta tyranner

om tillräckligt många

av oss

beväpnar sig med ord

tala tala

det är vår skyldighet

mot dem som talade

medan de ännu

hade läppar

Artikeltaggar

Andra världskrigetFåglarKarlskogaKulturNatoNöje/KulturStorbritannienVäderVindWinston Churchill