Hoppa till huvudinnehållet

”Pecka”och fågelviskarens gemensamma projekt: ”Otroligt roligt”

Publicerad:
Peter ”Pecka” Dahl ställer ut för första gången.
Peter ”Pecka” Dahl ställer ut för första gången. Foto: Kajsa Juslin

Den som är naturintresserad kan redan på lördag besöka Smältbyggningen i Degerfors, där fågelfotografen och musikern Peter ”Pecka” Dahl har sin livs första utställning.

– Det ska bli en otroligt spännande upplevelse, säger han.

Det nyfunna intresset för fotografering började 2021 efter att han plötsligt drabbats av en hjärtinfarkt.

För att komma ut och röra på sig efter hjärtinfarkten bestämde Peter sig för att bege sig ut i naturen, och tog då med sig kameran ut.

– Jag har inte haft något tidigare intresse för just fotografi, men efter att jag började ta mig ut i naturen mer så växte det här intresset och nu är jag helt fast, säger han och skrattar.

Utställningen består av 25 olika tavlor med varierande motiv och storlekar, men med fågel i fokus, som utställningen även heter.

Bild på en drillsnäppa.
Bild på en drillsnäppa. Foto: Peter Dahl

– Har man tur kanske man får någon såld. Men det ska bli fantastiskt roligt att visa upp mina bilder och få se människors reaktioner. Bilderna är tagna från olika ställen runt om i landet, men många är faktiskt tagna direkt från vår trädgård.

Ett mentorskap

Han berättar att det var hembygdsföreningen i Degerfors som kontaktade honom och frågade om han ville ställa ut, och det ville han.

– Jag har ju aldrig ställt ut förut så jag kom i kontakt med fotografen Per Johansson som är en van utställare för att få lite tips. Tack vare honom fick jag massor med hjälp och råd. Det blev lite av ett mentorskap och det är jätteroligt, berättar Dahl.

Den som är fågelintresserad har säkert även hört talas om Degerfors egen fågelviskare Andreas Ranzau Hansen, mer känd som Andris Fågelviskare, som kan härma mer än 140 fågelarter. Fågelviskaren och fågelfotografen Peter har under de senaste veckorna arbetat hårt med ett projekt som man snart kommer att få uppleva.

Andris Fågelviskaren är en del av Peckas utställning.
Andris Fågelviskaren är en del av Peckas utställning.

– Jag har skrivit egen musik och Andris har visslat in olika fågelljud till den musiken, och det kommer att spelas under utställningen. Han är ju så sjukt duktig så det blir jättebra.

Vad har du för tips till den som också vill bli fågelfotograf?

– Mitt första och främsta tips är väl att ta sig ut. Lär dig om naturen och fåglar. Sedan kan ni börja köpa lite utrustning. Det behöver absolut inte vara det dyraste eller den bästa, speciellt inte om man precis har börjat, säger han.

Härnäst drömmer Peter Dahl om att få möjligheten att få fotografera favoritfågeln skäggmesen.

– Jag kallar den för Alice Cooper-fågeln. Jag har sett den men jag har aldrig hunnit fotografera den, men det hoppas jag att jag får göra snart.

Efter ”Peckas” hjärtinfarkt: ”Fågelfotograferingen har betytt mycket”

Artikeltaggar

DegerforsDjur och naturFotograferingNaturNöje/KulturUtställningarVargar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.