Hoppa till huvudinnehållet

Över 100 frihetsberövade för påskupplopp

Publicerad:
Poliser och motdemonstranter i Örebro under upploppet. Arkivbild.
Poliser och motdemonstranter i Örebro under upploppet. Arkivbild. Foto: Pavel Koubek/TT

Ytterligare fyra personer har frihetsberövats efter det våldsamma upploppet i Sveaparken i Örebro på långfredagen i fjol, skriver polisen på sin hemsida.

Det rör sig om fyra män i åldrarna 21–40 år.

Därmed har totalt 102 personer frihetsberövats med anledning av händelsen, ett av de så kallade påskupploppen. Oroligheterna i parken bröt ut till följd av en planerad koranbränning av den högerextreme politikern Rasmus Paludan.

Henrik Dahlström, kommenderingschef, säger i ett uttalande att den stora mängden frihetsberövanden dels visar på "hur omfattande angreppet på våra kollegor var" och dels hur "engagerat och professionellt utredningsarbetet har hanterats".

En mängd personer har dömts efter upploppet.

Fakta

Bakgrund: Påskupploppen

Under påskhelgen 2022 uppstod oroligheter på flera orter till följd av Rasmus Paludans planerade koranbränningar.

Paludan, partiledare för högerextrema Stram kurs, besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

På långfredagen hade Rasmus Paludan beviljats tillstånd att ordna en sammankomst i Örebro, men den kunde aldrig inledas och han själv befann sig aldrig i Sveaparken.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFrihetsberövadeKurserLandskronaNorrköpingOroligheterRasmus PaludanSkadegörelseÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.