Hoppa till huvudinnehållet

Före detta politikertopp debuterar som författare

Publicerad:
Reporter Per Lindgren
Per Lindgren
per.lindgren@kt-kuriren.se
Kenneth Handberg, författare.
Kenneth Handberg, författare. Foto: Per Lindgren

För ganska exakt två år sedan klev Karlskogasonen Kenneth Handberg frivilligt av från uppdragen som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Örebro. Numera driver han eget företag – och har nu även debuterat som författare.

När Kenneth Handberg ska beskriva hur det känns att ha blivit publicerad författare gör han en jämförelse:

– Jag umgicks mycket med källarbandsmusiker när jag växte upp i Karlskoga. På den tiden var det väldigt stort att spela in en demo. På rasterna kunde man få lyssna på demon och hålla i den, och de som hade gjort den var stolta. Jag jämför känslan som de hade då med känslan när man får hålla i sin egen första bok: Det är en slags dröm som går i uppfyllelse.

Han berättar att han alltid har drömt om att skriva böcker, men att han aldrig har haft varken ro eller tid att göra det.

Ville helst skriva

Möjligheten kom när han slutade med politiken och hade några månader av vad han själv kallar karenstid. Han frågade sig själv vad han helst ville göra med den tiden. Svaret var att han helst ville skriva.

Några problem med att komma på idéer till sina berättelser har han inte.

– Jag har har alltid haft ett barnasinne. Det är nog en av mina styrkor, att jag kan blunda i en minut och fundera fram ett tema som skulle kunna bli en bok.

I dagsläget har han gett ut en bok och en andra släpps senare i höst.

Den första boken heter Tantpatrullen och har precis kommit ut. Det är en bok som blandar spänning och humor och som främst riktar sig till barn i 9-12-årsåldern.

Tantpatrullen riktar sig främst till barn i åldern 9-12 år.
Tantpatrullen riktar sig främst till barn i åldern 9-12 år. Foto: Privat

Idén till boken föddes när han fortfarande var politiker.

– Namnet kommer från en grupp äldre kvinnor som kallar sig tantpatrullen. De har stått utanför riksdagshuset, på torget i Örebro och kanske på fler ställen. De demonstrerade för högre pensioner.

Vurmar för naturen

Kvinnornas kamp pågick samtidigt som Marvel och andra superhjältefilmer var i ropet.

– Det slog mig att tanternas status som samhällsbärande hjältar är lite väl sopat under mattan. Där föddes idén. Om man tar tantpatrullen i sagokontext, vad blir det då? Boken handlar om fyra äldre damer som är så gamla att de inte riktigt vet hur gamla de är. De har fyra inriktningar på vad de faktiskt känner extra för.

En av tanterna vurmar särskilt för naturen. Det har fått ge temat till den första boken.

– Den handlar väldigt mycket om naturen och insekternas roll, och vad som händer när naturen inte är i balans. Tanterna ska tillsammans med ett syskonpar försöka få ordning på det.

De andra tre tanterna har egna specifika teman.

– Det kan vara klimatet, havsvattnet och matodling. Tanken är att patrullen med gemensamma krafter ser till att den här jorden fungerar.

Är tanken att det här ska bli en hel serie böcker?

– Om det finns något barn där ute som säger att det vore kul att få läsa en bok till ökar incitamentet att prova. Det återstår att se.

Beowulfs dotter kommer ut runt månadsskiftet oktober-november.
Beowulfs dotter kommer ut runt månadsskiftet oktober-november. Foto: Privat

Den andra boken heter Beowulfs dotter och kommer ut runt månadsskiftet oktober-november.

Bakgrunden till den är att Handberg tycker att Beowulf är förvånansvärt okänd i Sverige.

En svettig viking

– Alla barn och ungdomar i USA och England får lära sig om Beowulf eftersom det har skrivits ett kväde på gammalengelska om honom, ett kväde som är viktigt för deras litteraturhistoria. Mannen kom faktiskt från Sverige, men här i Sverige har vi ingen relation till honom annat än som någon sorts Hollywoodfigur. Jag tycker att det är lite konstigt att vi inte relaterar till det som är en svensk hjältesaga.

Han konstaterar att Beowulfkvädet är en modern superhjältesaga med ord som heder väldigt tydligt påklistrat.

– Det är ju en svettig viking vi pratar om, en man som gör saker och ting för sin heder. Jag kan tycka att det är en ganska fattig utgångspunkt, så min idé blev att göra en modern adaption. Vad var egentligen syftet med att åka runt och leta upp monster? Det måste ju finnas ett större syfte än att svettas, slåss och få guld. Därför har jag skrivit min tolkning av Beowulfkvädet. Man ska känna igen sig i händelseförloppen, men det finns en djupare mening i skeendena. Det har jag varvat med en modern historia om en ung kvinna från Bergslagen. Läsare som har besökt Karlskoga och Degerfors kommer att känna igen var inspirationen till vissa miljöer är hämtade.

Spännande och rolig

– Jag hoppas att det finns de som förstår poängen med att lyfta fram Beowulf i en svensk kontext. Dessutom hoppas jag att det finns läsare som uppskattar själva genren.

Genren är fantasy som utspelas mitt ibland oss. Boken riktar sig till läsare som är vuxna eller unga vuxna.

– Jag hoppas att det blir kul läsning som är lite utbildande om nordisk mytologi och om Beowulf men samtidigt spännande och lite rolig.

Två böcker har det alltså blivit - hittills.

– Jag har dessutom skrivit klart ännu ett manus som aldrig kommer att bli utgivet eftersom det är för tramsigt, säger Kenneth Handberg.

Nu håller han på med en fjärde bok, en deckare.

– Vi får se om den blir klar. Den kräver ju både tid och engagemang.

Vill inte låsa sig

Han konstaterar att han har skrivit en ganska tramsig skröna, en barnbok, en fantasyroman och nu håller han på att skriva på en deckare. Han vill inte låsa sig vid någon särskild genre.

– Tänk dig att vara en etablerad deckarförfattare som ska komma på sin fjärde idé. Det tror jag är en stor utmaning. Att vara en författare som ska komma på sin fjärde idé är en mindre utmaning. Jag har sökt lika mycket med hjärtat som med hjärnan efter vad jag vill lägga tiden på. Då har det blivit väldigt olika.

Hans mål är att kunna ägna så mycket tid som möjligt åt att skriva, men han tror att det blir svårt att leva på författandet.

– Det är extremt tidskrävande och det är extremt små marginaler att livnära sig som författare, så än så länge är det en bisyssla.

Han påpekar att målet inte är att sälja så många böcker som möjligt.

– Det handlar om att sälja så pass många böcker att man känner sig motiverad att fortsätta. Livet går mer ut på att känna inre glädje än jag har fokuserat på tidigare. Jag känner inre glädje när jag får skapa, när jag hör mina ungar fnittra, när min fru säger att jag har gjort något bra och när vänner och bekanta säger att jag har lyckats. Där ligger det stora värdet. Får man dessutom tjäna några tusenlappar är det toppenbonus.

Artikeltaggar

BarnBöckerDeckareFörfattareKarlskogaKenneth HandbergLitteraturMarvelUSAÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.