Hoppa till huvudinnehållet

I NATT: Sju branddåd i Stockholm i natt

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Fyra villor och tre flerfamiljshus utsattes för brandattacker under loppet av en och en halv timme under natten till tisdagen i Stockholmsområdet.

Brandfarlig vätska misstänks ha kastats mot fyra villor och tre flerfamiljshus i olika delar av Stockholmsområdet och därefter tänts på.

– Alla bränder misstänks vara anlagda, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Första branden startade vid 01.18 i en villa i Glömsta i Huddinge följt av ännu en brand i en villa i Flemingsberg bara tre minuter senare.

Vid 01.35 började en villa i Enskededalen att brinna, också den efter att brandfarlig vätska slängts mot fasaden.

– I de två första bränderna blev det ingen större skada men i Enskededalen lyckades de boende släcka den synliga delen av branden, men det visade sig att den hade spridits in i grunden så den villan är obeboelig nu, säger Daniel Wikdahl.

Minut emellan

Drygt en timme senare började det brinna på en villatomt i Södertälje och en minut senare i trapphuset till ett flerfamiljshus i Jordbro i Haninge.

Bara tio minuter senare, 02.52, antändes en port till ett annat flerbostadshus i samma område.

Strax innan klockan fyra på natten fick polisen in larm om ytterligare ett branddåd, den här gången i ett flerfamiljshus i Råcksta i Vällingby.

– Det har börjat brinna i en lägenhet lite högre upp som gett kraftig rökutveckling, säger Daniel Wikdahl.

Även denna brand misstänks vara anlagd.

Inga skadade

– Ingen har skadats i bränderna som tur är. I alla fallen har vi säkrat spår som visat att det rör sig om anlagda bränder men med lite olika tillvägagångssätt, säger Daniel Wikdahl.

Brottsrubriceringarna är just nu mordbrand och försök till mordbrand och polisen kan inte uppge om det finns några misstänkta för bränderna.

– Det kan jag tyvärr inte uttala mig om i nuläget men visst misstänker vi att en del av dem har någon slags samband, säger Daniel Wikdahl.

– Jag har svårt att tänka mig att det är en ren slump att så många bränder uppstår samtidigt och i samtliga fall verkar det som att brandfarlig vätska har kastats på husen och tänts på, säger Daniel Wikdahl.

Var hemma

I de flesta husen har de boende varit hemma när gärningspersonerna tänt på bostaden.

– Jag kan inte uttala mig om vittnen. Just nu ser vårt arbete likadant ut på alla olika brottsplatserna med avspärrningar, tekniker och dörrknackning, säger Daniel Wikdahl.

Det är andra natten i rad som Stockholmsområdet utsätts för anlagda bränder.

Under natten till måndagen misstänks bränder ha anlagts i en lägenhet i Hässelby i västra Stockholm samt i en bostad i Huddinge.

I branden i Hässelby misstänks brännbar vätska ha kastats in i bostaden. Båda händelserna utreds som grov mordbrand.

Petra Weiss/TT

Artikeltaggar

Brott, lag och rättBränderEnskededalenHuddingeJordbroOlyckor och katastrofer

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.