Hoppa till huvudinnehållet

Fördubblad oro för brottslighet på tio år

Publicerad:
Förtroendet för polisen har minskat efter att tidigare ha ökat under flera år, visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2023. Arkivbild.
Förtroendet för polisen har minskat efter att tidigare ha ökat under flera år, visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2023. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Oron över brottsligheten i samhället har ökat kraftigt från förra året, visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2023.

Sedan 2014 har den nästan fördubblats.

I den årliga undersökningen som genomförs av Brottsförbyggande rådet uppger 53 procent av befolkningen (16–84 år) att de i stor utsträckning oroar sig över brottsligheten i samhället

Det är en ökning med 7 procentenheter från fjolårets undersökning och den högsta nivån hittills i NTU. Bland kvinnor är det 54 procent som oroar sig och bland män 51 procent.

Oron över brottsligheten i samhället har stigit kraftigt sedan 2014, då endast 28 procent av respondenterna uppgav att de oroar sig i stor utsträckning.

Den självrapporterade utsattheten för de flesta brottstyper ligger på ungefär samma nivå som förra året. Även oron för att själv eller en närstående ska utsättas för brott är i stort sett oförändrad från 2022.

Andel av befolkningen i åldrarna 16–84 år som oroar sig för brottsligheten i stor utsträckning, 2007–2023.
Andel av befolkningen i åldrarna 16–84 år som oroar sig för brottsligheten i stor utsträckning, 2007–2023. Foto: Anders Humlebo

"Vi kan inte se någon ökning vad gäller otryggheten för egen del, att man är orolig att gå ut på kvällen eller att det påverkar ens rörelsemönster på annat sätt. Däremot har en mer allmän oro över brottsligheten i samhället ökat i nästan 10 års tid och ökningen från förra året är särskilt kraftig", säger Sanna Wallin, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Förtroendet för rättsväsendet i allmänhet och polisen i synnerhet har minskat efter att tidigare ha ökat under flera år. Antalet som anger att de har stort förtroende för polisen har minskat från 59 procent i fjol till 54 procent 2023.

Fakta

Nationella trygghetsundersökningen (NTU)

NTU är en del av Sveriges officiella statistik och bygger på webb- och postenkäter till ett urval av 200 000 personer i åldrarna 16–84 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006.

Undersökningen mäter allmänhetens utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott samt förtroende för och erfarenheter av rättsväsendet.

Undersökningen bedöms kunna representera den svenska befolkningen (16–84 år) relativt väl.

I NTU undersöks utsatthet för följande brott: misshandel, hot, sexualbrott, personrån, fickstöld, försäljningsbedrägeri, kort- och kreditbedrägeri, nätkränkning, trakasserier, bostadsinbrott, bilstöld, stöld ur eller från fordon samt cykelstöld. Referensperioden för utsatthet för brott är föregående kalenderår. Det innebär att den utsatthet som rapporteras i NTU 2023 avser utsatthet under 2022.

Källa: Brå

Artikeltaggar

BilstölderBrottBrott, lag och rättHotOroligheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.