Hoppa till huvudinnehållet

Ny rättegång för Greta Thunberg

Publicerad:
Här lyfts klimataktivisten Greta Thunberg bort av polis när hon deltagit i en klimataktion i Oljehamnen i Malmö den 24 juli. Arkivbild.
Här lyfts klimataktivisten Greta Thunberg bort av polis när hon deltagit i en klimataktion i Oljehamnen i Malmö den 24 juli. Arkivbild. Foto: Andreas Hillergren/TT

Bara timmar efter att klimataktivisten Greta Thunberg i juli hade dömts för att ha blockerat fordon i oljehamnen i Malmö deltog hon i en ny aktion. I dag ställs hon därför återigen inför rätta – och riskerar ett hårdare straff.

Vid den första rättegången i Malmö tingsrätt den 24 juli dömdes Greta Thunberg för ohörsamhet mot ordningsmakten till 30 dagsböter à 50 kronor samt att betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden.

Nu är hon åtalad för samma brott vid ett annat tillfälle.

"Demonstrationen saknade tillstånd och den medförde att biltrafiken blockerades. Kvinnan vägrade att lyda polisens befallning att lämna platsen. Brottsrubriceringen är därför ohörsamhet mot ordningsmakten", kommenterade extra åklagare Isabel Ekberg i ett pressmeddelande i samband med att det nya åtalet lämnades in till tingsrätten.

Om domstolen anser att Greta Thunberg är skyldig kan straffet den här gången eventuellt bli hårdare.

Mathias Larsson, senior åklagare och så kallad medieåklagare, har inte velat kommentera Greta Thunbergs fall specifikt. Han har framhållit att straffet alltid beror på omständigheterna.

För den som varit ostraffad sedan tidigare är standardpåföljden böter för ohörsamhet mot ordningsmakten. Men om en person däremot döms för samma brott flera gånger kan det påverka straffet. Om exempelvis en notorisk snattare döms för upprepade fall av ringa stöld kan det bli fängelse.

– Om samma brott upprepas är det inte omöjligt att få fängelse, har åklagaren tidigare sagt till TT.

Läs också:

Greta Thunberg åtalas på nytt: ”Kan få fängelse”Värmländske producenten bakom filmen om Greta: "Vi kände kraften i berättelsen"

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättDagsböterFängelseGreta ThunbergMalmöMalmö tingsrättOrdningsmakten

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.