Hoppa till huvudinnehållet

Kvinna JO-anmäler tingsrätten för bristfällig handläggning

Publicerad:
Reporter Ylva Westerlund
Ylva Westerlund
ylva.westerlund@kt-kuriren.se
Justitieombudsmannen (JO) har fått en anmälan av en privatperson som riktar kritik mot tingrsätten i Örebro. Genrebild.
Justitieombudsmannen (JO) har fått en anmälan av en privatperson som riktar kritik mot tingrsätten i Örebro. Genrebild. Foto: Jessica Gow

En kvinna fick inte tillräckligt med tid att besvara tingsrätten i Örebro och fick dessutom felaktig information.

Nu har kvinnan anmält myndigheten till Justitieombudsmannen (JO) och är kritisk till att alla förväntas vara digitala.

I januari ansökte en privatperson om att tingsrätten skulle ordna med en skiftesman för att hjälpa till med ett dödsbo. Dagen efter förbereddes ett föreläggande till den andra delägaren i dödsboet för att hon skulle få chans att yttra sig inom 14 dagar efter att hon fått handlingarna.

Efter drygt tre veckor fick kvinnan föreläggandet, som enligt handlingarna skulle vara besvarat två dagar senare. Kvinnan menar att det inte var möjligt för henne att besvara och skicka in handlingarna så att tingsrätten skulle ta emot föreläggandet inom två dygn.

Inte digital

Kvinnan begärde förlängd tid att svara på föreläggandet. Hon menar att den som ”inte har råd att vara digital” får ett sämre utgångsläge jämfört med motparten.

Kvinnan, som nu har JO-anmält Örebro tingsrätt, fick senare felaktigt information om att hon beviljats förlängd tid att komma med ett yttrande. Samma dag fick hon den korrekta informationen om att hennes begäran var avslagen. Kvinnan överklagade beslutet till Göta hovrätt.

”Ingen förlust”

Hovrätten avslog hennes begäran. I beslutet skriver hovrätten att det förekommit ”vissa brister” i tingsrättens handläggning, men att kvinnan i fråga ”på ett godtagbart sätt hade fått komma till tals vid tingsrätten”.

Rätten anser också att kvinnan ”inte har lidit av någon rättsförlust” på grund av den bristfälliga handläggningen.

Fakta

Det här gör en skiftesman

En skiftesman ska värdera och fördela arvet. En skiftesman ska upprätta en handling över arvskiftet som ska delges dödsbodelägarna. I första hand brukar skiftesmannen försöka få till stånd en överenskommelse mellan dödsbodelägarna.

Källa: Sveriges domstolar

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDomstolarGöta hovrättJustitieombudsmannenÖrebroÖrebro tingsrättÖverklaganden

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.