Hoppa till huvudinnehållet

Jakthund dödad under älgjakten: ”Det rör sig om varg”

Publicerad:
Reporter Morgan Bäckvall
Morgan Bäckvall
morgan.backvall@nwt.se
Vilthandläggare David Höök och landshövding Georg Andrén. Arkivbild.
Vilthandläggare David Höök och landshövding Georg Andrén. Arkivbild. Foto: HP Skoglund

En jämthund blev under måndagen dödad av varg. Händelsen inträffade under älgjakten nära Bosjön i Filipstads kommun.

– Vår besiktningspersonal har varit på plats och konstaterar att det rör sig om varg, säger David Höök, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Älgjakten pågår i Värmland. Under måndagen blev en jämthund dödad i närheten av Bosjön i Filipstads kommun, mellan Sunnemo och Nordmark.

Enligt Jaktjournalen hade älgjägarna anat oråd och tagit sig till en plats sedan hundens pejl visat sig vara stilla. Jägarna hittade hunden och och flera vargar ska enligt uppgift funnits i området, vilket även Värmlands folkblad har berättat.

En jakthund har dödats av varg. Vargen på bilden är fotograferad vid annat tillfälle.
En jakthund har dödats av varg. Vargen på bilden är fotograferad vid annat tillfälle. Foto: Junge, Heiko

– Vi har dokumenterat skada på hunden och bedömer att det rör sig om varg som orsakat skadan. Sedan vet jag att det finns uppgifter om att man ska ha sett vargar på platsen, säger David Höök, vilthandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

– Forshyttan-reviret nyttjar det här området enligt senaste inventeringen och det finns ingen anledning att tro det ser annorlunda ut nu. Årets inventeringssäsong har precis startat, så vi har inga färskare data, tillägger han.

Rätt till ersättning

Länsstyrelsen har på plats dokumenterat vad som hänt. Det blir ingen skyddsjakt per automatik.

– Vi dokumenterar och så blir den en del i underlaget till om det kan bli aktuellt med skyddsjakt. Och framförallt så har hundägaren rätt till ersättning, säger David Höök.

Sett över hela året är det under älgjakten som flest hundar varg-dödas i Värmland enligt statistiken.

– Men jag skulle inte påstå att det är vanligt, med tanke på hur många jakthundar som är ute i skogen. Om man ser utifrån de hundar som dör av varg, då är det rätt så vanligt att det är älghundar det handlar om, säger David Höök.

Statistik visar att från och med älgjakten 2022 fram till dags dato har fem älghundar dödats av varg i Värmland.

Artikeltaggar

BosjönDavid HöökDjur och naturFilipstads kommunHusdjurSkyddsjaktVargarVärmlands länÄlgjakt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.