Hoppa till huvudinnehållet

Vuxenutbildningen förändras: ”Behöver följa branschens utveckling”

Publicerad:
Amalia Jansson
amalia.jansson@kt-kuriren.se
Thomas Björndal, Caterina Sundin Fredlund och Madeleine Andersson är alla vårdlärare på vuxnas lärande.
Thomas Björndal, Caterina Sundin Fredlund och Madeleine Andersson är alla vårdlärare på vuxnas lärande. Foto: Amalia Jansson

Undersköterskeutbildningen vid vuxnas lärande i Karlskoga genomgår en förändring. Våren 2024 kortas utbildningen ner och kraven skärps.

– Vi måste följa de förändringar som sker i branscherna, säger Caterina Sundin Fredlund, lärare vid skolan.

Inför vårterminen 2024 kommer förändringar ske i utbildningsuppläggen på vuxnas lärande i Karlskoga kommun. Den tidigare fyra terminer långa undersköterskeutbildningen kortas ned till tre terminer och antagningskraven skärps.

– Vi måste följa både skolverkets riktlinjer men även de förändringar som sker i branscherna. Efterfrågan på undersköterskor är otroligt hög, och att då korta ned utbildningen en termin gör utbildningen ännu mer attraktiv, säger Caterina Sundin Fredlund som är vårdlärare på vuxnas lärande i Karlskoga.

Enligt Sundin Fredlund är eleverna på skolan redan väldigt nöjda med utbildningen, men hon menar på att eftersom eleverna är vuxna har de ett liv vid sidan av studierna och ett behov av att tjäna pengar.

– De reaktioner vi fått på att korta ned utbildningen och koncentrera innehållet är övervägande positiva. Det möjliggör utbildningen för många fler, säger hon.

Skärpta krav

För att korta ned utbildningen har antagningskraven behövt skärpas till. Tidigare har många elever inte haft svenska språket fullt ut vilket gjort att en del av utbildningen varit fokuserad på svenska som första eller andraspråk.

– Ett av kraven som skärpts till är att eleven behöver vara mogen i det svenska språket och även vara godkänd i samhällskunskap sedan innan, säger Sundin Fredlund och fortsätter:

– För att ge alla en möjlighet att nå målet som undersköterska har vi startat upp en kombinationsutbildning med inriktning på att bli vårdbiträde. Då får eleven läsa upp det svenska språket vid sidan av utbildning, och kan sen efter avklarade studier påbörja undersköterskeutbildningen.

Möjlighet

Tidigare har antagningskraven fokuserat på att ge personer som är långt ifrån arbetsmarknaden möjlighet till studier. Sundin Fredlund förklarar att det kan vara personer som inte haft det svenska språket, som inte har en godkänd gymnasieexamen eller personer som av någon anledning aldrig kommit in på arbetsmarknaden.

– Genom dessa högre antagningskrav kommer prioriteringsordningen ändras lite. De personer som har en tidigare arbetserfarenhet eller godkänd gymnasieexamen kommer ha större möjlighet att studera undersköterskeprogrammet, säger hon.

Förändringen i undersköterskeutbildningen börjar gälla från och med vårterminen 2024, och den nya kombinationsutbildningen startade för första gången hösten 2023. För att marknadsföra förändringen kommer vuxnas lärande hålla ett öppet hus lördagen den 21 oktober.

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kommunLärareSkola och utbildningStudierUtbildningVuxenutbildningen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.