Hoppa till huvudinnehållet

Nya möjligheter för utveckling på landsbygden

Publicerad:
Amalia Jansson
amalia.jansson@kt-kuriren.se
Karlskoga får plats i leaderområdet Mellansjölandet. Genrebild.
Karlskoga får plats i leaderområdet Mellansjölandet. Genrebild. Foto: Lena Richardson

Nu får Karlskoga en plats i leaderområdet Mellansjölandet, och där med också en möjlighet att söka medel till lokala utvecklingsprojekt på landsbygden.

Leaderområdet Mellansjölandet har sin grund i området mellan sjöarna Hjälmaren, Vättern och Vänern, och deras huvudsyfte är att stödja utvecklingsprojekt som kan generera både försörjningsmöjligheter men också bidra till en attraktiv livsmiljö för bygden.

Karlskoga kommun har inte varit en del av Mellansjölandet tidigare, men kommer inför den nya programperioden ingå i deras leaderområde.

– Karlskoga ansökte, tillsammans med Kristinehamn, Storfors och Filipstad, att starta upp ett eget leaderområde 2014 men blev då nekade av jordbruksverket. Så då stod Karlskoga utan att vara en del av något område, förklarar Jan Holgersson, verksamhetsledare på Mellansjölandet.

Ansökningar

Genom exempelvis föreningar, kommuner, byalag och kyrkor får Mellansjölandet in ansökningar som sedan beviljas i de fall att de bidrar till någon av de punkter som behöver uppfyllas.

Holgersson förklarar att en programperiod pågår i sju år, men att det vid skiftet 2020 var problem med EU och pandemin så därför sköt man upp skiftet två år.

– Vi hoppas att det här bidrar med utvecklingsmöjligheter för Karlskogas landsbygd, avslutar Holgersson.

För att kunna ansöka om stöd från Mellansjölandet krävs det att projektet involverar ett samarbete mellan de olika sektorerna ideell, privat och offentlig. Projektet behöver vara lokalt förankrat och nytänkande. Det ska även finnas resurser som är nödvändiga för att genomföra projektet och det krävs att de som söker kan gå in med 20 procent medfinansiering.

Några projekt Mellansjölandet varit med och finansierat:

– Altanbygge på Kulturcentrum Berget

– Fritidsbank i Degerfors

– Brofesten Åtorps utvecklingsgrupp

– Utbyggnad av Hyttvallen i Svartå

Artikeltaggar

EUKarlskogaKulturcentrum BergetKyrkorLandsbygdSamhälleVänernÅtorp

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.