Hoppa till huvudinnehållet

Hjälpsändning nummer 125: ”Man får en rejäl tankeställare”

Publicerad:
Amalia Jansson
amalia.jansson@kt-kuriren.se
David Hägglund, sekreterare i Mulles loppis styrelse, samordnar hjälpsändningarna.
David Hägglund, sekreterare i Mulles loppis styrelse, samordnar hjälpsändningarna. Foto: Amalia Jansson

I snart 20 år har Mulles loppis och Pingstkyrkan skickat hjälpsändningar till Lettland och på fredagsförmiddagen var det dags för ännu en sändning att göras färdig för avfärd.

Under fredagen packade Mulles loppis, tillsammans med pingstkyrkan i Degerfors, den 125:e trailern som ska köras ned till Lettland. Sedan starten 1996 har hjälpsändningar skickats flera gånger varje år, och en av de som samordnar arbetet är David Hägglund, sekreterare i Mulles loppis styrelse.

– Jag ömmar lite extra för de som inte ens har de mest basala sakerna. Det vi tar för givet här hemma är för dem ren lyx. Man får sig en rejäl tankeställare, förklarar Hägglund.

Mattor och kläder ligger sorterat för att bli packade i  trailer och skickade till Lettland.
Mattor och kläder ligger sorterat för att bli packade i trailer och skickade till Lettland. Foto: Amalia Jansson

Tillsammans med Degerfors kommuns arbetsmarknadsenhet är det ett arbetsvilligt gäng som packar trailern full med allt från kläder och sängar till bilstolar och cyklar.

– Vi fokuserar främst på att skicka just kläder och textilier, men även annat som vi kommer över får åka med i den mån det finns plats, berättar Hägglund.

Överraskning

Vid jul eller andra högtider brukar de samla ihop godis eller pengar som kan skickas med till barnen i Lettland, så att de får en liten överraskning.

– En liten flicka sa till mig att den finaste julklappen hon fått var ett mjukt paket, något mina döttrar inte hade uppskattat i samma ålder. En sådan sak ger perspektiv på livet, menar han.

Den ekonomiska situationen i Lettland har enligt Hägglund försämrat under den senaste tiden, och mycket beror på att Ryssland skärpt den tidigare pensionen som betalades ut till före detta sovjetbor.

– Vi har pratat med motsvarigheten till socialtjänsten i Lettland, och de förklarar att det ekonomiska läget är spänt och att allt fler behöver hjälp. Vissa av de vi hjälper har inte ens rinnande vatten eller egna sängar. Jag minns så väl en ung pojke som berättade att det bästa han hade fått av oss var en egen säng, säger Hägglund innan han avslutar:

– De som har skänkt saker ska veta att vi är så otroligt tacksamma. Över 500 kartonger och 200 fyllda säckar kommer levereras till Lettland denna gång. Det är fantastiskt!

Läs också:

Mulles skänker dagskassa till behövande i Ukraina och stöttar många flerGivmilda som ”alltid vill ha nåt för händerna” skänker till Lettland

Artikeltaggar

David HägglundDegerforsGodisJulKläderLettlandMänskligtRysslandStyrelser

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.