Hoppa till huvudinnehållet

Många miljoner för att rädda Karlskoga från översvämningar

Publicerad:
Reporter Maiken Kettil Schough
Maiken Kettil Schough
maiken.kettil.schough@kt-kuriren.se
Kilstabäcken fotograferad från vägen mot Lämås från Stenbäcksvägen.
Kilstabäcken fotograferad från vägen mot Lämås från Stenbäcksvägen. Foto: Kajsa Juslin

Skyfall får Kilstabäcken i Karlskoga att svämma över allt oftare och det kan stå kommunen dyrt. Att även miljögifter riskerar läcka ut i bäcken kan också komma att ge ödesdigra konsekvenser.

– Om det här fortsätter vet vi inte hur det kommer att påverka dricksvattnet i Karlskoga, säger Martin Hårsmar (M), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Att Karlskoga, som så många andra orter, allt oftare drabbas av kraftiga skyfall till följd av klimatförändringar i kombinationen med hur Kilstabäcken är utformad är långt ifrån idealiskt. Bäckens en gång naturliga flöde, som böljande letade sig fram mellan Fisksjön, Lonnen, Timslälven och till slut Möckeln, har över tid gjorts rakare. Det gör att kraftiga skyfall riskerar att orsaka översvämningar på flera platser vilket också skedde i somras.

Vi hoppas på att få pengar externt
Martin Hårsmar (M)

För att förhindra framtida översvämningar måste stora förändringar ske slår en rapport, gjord av konsultbolaget Norconsult på uppdrag av kommunen, fast. Att göra en återmeandring, som nämnden fattat beslut om, innebär att återställa bäcken till sitt naturliga ursprung så långt som möjligt.

Att det rinner fort orsakar bland annat erosion och att vatten samlas snabbt på särskilda platser som leder till översvämningar. Återskapas i stället sträckorna som nu är raka saktar vattenflödet ned och avhjälper eventuella översvämningar.

– Vi har sett efter regnovädret i somras att försäkringsbolag inte ersätter för skador i samma utsträckning som tidigare och det rör sig om miljardbelopp för exempelvis Gävle, säger Ulrika Lundgren som menar att det också är en anledning till åtgärd.

”Om det här fortsätter vet vi inte hur det kommer att påverka dricksvattnet i Karlskoga”, säger Martin Hårsmar (M), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.
”Om det här fortsätter vet vi inte hur det kommer att påverka dricksvattnet i Karlskoga”, säger Martin Hårsmar (M), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Maiken Kettil Schough

Rapporten har tittat på fyra av bäckens totala tio kilometer med start vid Fisksjön i söder till bortanför Kilsta industriområde i norr.

Där ligger den så kallade flufftomten som Kilstabäcken går strax nedanför. Riskerna där är att PFAS från gammal bilinredning kan läcka ut i vattnet och vid Botorps industriområde ligger det som kallas batteritomten. Där vet kommunen att miljögifter har läckt ut i närliggande områden men inte exakt i vilken utsträckning. Kemab testar därför vattnet regelbundet.

Idag får Karlskoga sitt dricksvatten från Timsälven. Fullmäktige fattade i januari i år beslut om att Alkvettern ska bli ny råvattentäkt. Eftersom Timsälven inte längre anses ligga inom ett vattenskyddsområde.

Att åtgärda Kilstabäcken är samhällsbyggnadsnämnden fast besluten om att göra oavsett kostnaden men samtidigt måste de vara realistiska. Kostnaden ligger i dag på över tolv miljoner kronor. Beräkningen är gjord med ett påslag på 30 procent om priserna stiger.

Tanken är att göra åtgärderna i fyra etapper för att klara kostnaden. Förvaltningen kommer att ansöka om pengar från framför allt Naturvårdsverkets, LONA Våtmarkspengar, som kan komma att täcka upp till 90 procent av kostnaden om kommunen beviljas det. Nämnden beslutade också att begära mer kommunala medel för insatsen.

– Upptäcker vi att vi kan göra mer, än vad vi har beslutat om, kan vi komma att göra det, säger Hårsmar.

– Det är beroende på vad vi får för medel, säger Mika Takamäki (S), andre vice ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Skulle nämnden misslyckas med att få pengar kommer det att bli kärvt

– Vi hoppas på att få pengar externt. Att få noll har inte kommunen råd med, säger Martin Hårsmar.

Kostnader:

Etapp 1A: 2,8 miljoner kronor

Etapp 1B: 3,5 miljoner kronor

Etapp 2: 2,5 miljoner kronor

Etapp 3: 3,4 000 miljoner kronor

Övriga kostnader:

2, 5 miljoner kronor

Källa: Karlskoga kommun

Dyrare vatten nu så hushållen slipper chockhöjning sen

Artikeltaggar

BeslutFisksjönKarlskogaKemabMartin HårsmarMika TakamäkiModeraternaNaturvårdsverketNorconsultNämnderPolitikSocialdemokraternaTimsälvenUlrika LundgrenÅtgärderÖversvämningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.