Hoppa till huvudinnehållet

Regionen deltar i mångmiljonprojekt: ”Kan hjälpa till att bana väg”

Publicerad:
Forskaren Mårten Lindqvist utanför Campus USÖ, Örebro universitet.
Forskaren Mårten Lindqvist utanför Campus USÖ, Örebro universitet. Foto: Elin Abelson, Region Örebro län

Ett nytt projekt ska stärka samarbetet mellan landets regioner och samtidigt ge en mer precis vård till alla patienter, oavsett var i landet man bor.

För att fortsätta stärka upp samarbetet mellan landets sju olika regioner och samtliga universitetssjukhus har den svenska innovationsmyndigheten Vinnova nu beviljat ett stort projekt som innefattar 30 miljoner kronor, och som sträcker sig över fyra år.

Universitetssjukhuset i Örebro och Region Örebro län kommer delta i projektet tillsammans med andra regioner, och målet är att alla patienter ska få mer precisa diagnoser och behandlingsplaner oavsett var i landet man bor.

– Att få dessa stora anslag från Vinnova, tillsammans med det stöd vi får från regionerna, innebär att det starka samarbete som byggts upp mellan alla våra sju regioner och sju universitet kan fortsätta att utvecklas, säger Mårten Lindqvist, forskare vid medicinska vetenskaper på Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Infektionssjukdomar

I Örebro kommer man bland annat satsa på att utveckla ett nationellt utbrotts- och övervakningsverktyg för infektionssjukdomar. Som det är idag kan inte alla regioner ta del av den stora mängd användbar data som finns i flertalet olika datasystem.

Genom att samordna dessa system och slå samman hälsodata som finns kan regionerna dra nytta av all data både i vården och i forskning samt utveckling.

– Vi hoppas på att projektet kan hjälpa till att bana väg för bred implementation av precisionsmedicin i sjukvården, avslutar Mårten Lindqvist

Artikeltaggar

DiagnoserForskningÖrebroÖrebro universitetRegion Örebro länUniversitetUniversitetssjukhuset ÖrebroVårdVård och omsorgVinnova

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.