Hoppa till huvudinnehållet

Flyttfåglar riskerar sprida smitta

Publicerad:
Risken för spridning av fågelinfluensa ökar när flyttfåglarna börjar röra på sig, varnar Jordbruksverket. Arkivbild.
Risken för spridning av fågelinfluensa ökar när flyttfåglarna börjar röra på sig, varnar Jordbruksverket. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Spridningen av fågelinfluensa väntas öka de kommande veckorna i samband med att fåglar förflyttar sig till nya områden, varnar Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Myndigheten skriver att det inte upptäckts några fall av smitta i Sverige sedan början av september. Samtidigt ökar kallt väder virusets möjligheter att överleva och risken att smittan sprider sig från vilda fåglar till tamfåglar.

"Risken för smitta till fjäderfän kan öka snabbt nu och det gäller att ligga steget före och åtgärda eventuella svaga punkter i smittskyddet på gården", säger Malin Grant, epidemiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, i Jordbruksverkets pressmeddelande.

Fågelinfluensan har skapat stora problem för fågelnäringen de senaste åren. Influensasäsongen 2020–2021 var den värsta någonsin, miljontals fjäderfän avlivades.

Enligt myndigheten ökar risken för ett utbrott när fåglar vintertid samlas i stora flockar, eller när flyttfåglar kommer till nya platser om hösten. Det är därför viktigt att människor inte sprider virustypen till tamfåglar, via exempelvis kläder eller transporter.

"Om du har problem med förekomst av vilda fåglar, särskilt andfåglar i närheten av din anläggning, är det extra viktigt att du gör allt du kan för att förhindra kontakt med dina fåglar", säger Enisa Miljanic, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Artikeltaggar

Djur och naturFågelinfluensaFåglarJordbruksverketSmittorStatens veterinärmedicinska anstaltVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.