Hoppa till huvudinnehållet

Miljonstöld på D-Lab – röntgenutrustning och platina stulet

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
Genom fönstret på övervåningen invid taket tog sig tjuvarna in.
Genom fönstret på övervåningen invid taket tog sig tjuvarna in. Foto: Amalia Jansson

Under natten mellan 24-25 oktober har ett inbrott skett på D-Lab i Degerfors. Tjuvarna har tagit sig in genom en ruta vid taket och sedan stulit röntgenutrustning och platina för över en miljon kronor.

Tjuvarna tog sig upp på taket till en utbyggnad på D-Lab som ligger invid Degerfors järnverk. På taket har tjuvarna sedan tagit sig in i genom att krossa ett fönster på andra våning. Väl inne har de begett sig till lokalen där utrustningen fanns.

Thomas Lilja är VD på D-Lab.

– Det handlar om fyra stycken handhållna röntgenutrustningar. De fungerar som en laserpistol som man skjuter på ett material för att vilken sammansättning det är. Normalt använder vi stora och tunga instrument som man inte kan bära ut.

Thomas Lilja säger att känslan är att de som var där visste vad de skulle ta.

– Det är inga vanliga inbrottstjuvar som varit här. De har inte varit runt i huset utan koncentrerat sig där den bärbara utrustningen finns.

Platina är dyrt

Förutom röntgenutrustning så stals platina.

– Platina är ett väldigt dyrt material och jag tittat i onsdags och då låg priset på 250 kronor per gram. Det var diverse material som vi använder i verksamheten som är gjort av platina för att klara av hög värme i ugnar. De visst vad de skulle ta för man kan inte se med blotta ögat att de är tillverkade av platina. Det är inget som glittrar och glimmar.

Det är inga vanliga inbrottstjuvar som varit här. De har inte varit runt i huset utan koncentrerat sig där den bärbara utrustningen finns
Thomas Lilja, VD på D-Lab.

Thomas Lilja tror att några varit på plats och rekognoscerat på utsidan.

– De har nog inte varit inne, men de har säker haft koll på det vi gör. Jag tror att de säljs till utlandet. De här instrumenten är speciella och är styrda från tillverkaren. Instrumenten ska kalibreras med jämna mellanrum och det är en mjukvara i dem och de har sitt serienummer så skulle de här instrumenten komma in till våra leverantörer så skulle de direkt se att det var stulna.

Öven en miljon kronor

Han tror att kostnaden kan landa på över en miljon kronor.

– Vi har inte riktigt samlat ihop allt än men det handlar om stora summor, säger Thomas Lilja.

Jan Carlsson är utredningschef på Karlskogapolisen.

– Vi har haft våra tekniker på plats och gjort en brottsplatsundersökning för att säkra upp spår och det vi har hittat har vi skickat in. Vi ska nu se över om det finns övervakningskameror i området. Även om vi inte kan se byggnaden, så kan vi se fordon.

Jan Carlsson tror att det handlar om ett beställningsjobb.

– Det är ett väl planerat inbrott och man vet vad man ska ta. Det här är utrustning som är väldigt svårt att sälja så jag tror att det är på väg ut ur landet.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDegerforsInbrottJan Carlsson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.