Hoppa till huvudinnehållet

Anklagade man på Facebook för gammal våldtäkt

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
Genrebild.
Genrebild. Foto: Lise Åserud

En Karlskogakvinna har anklagat en man för en våldtäkt som ska ha skett för 40 år sedan. Hon hängde ut honom med bild och anklagelsen på Facebook. Nu har hon dömts för grovt förtal.

För över 40 år sedan ska, enligt kvinnan en våldtäkt ha ägt rum och det ska ha skett på en ort i Dalarna.

I april i år lade kvinnan upp en bild på mannen på en facebooksida och skrev att han hade våldtagit henne och att hon bara var nio år och han 16 år.

Mannen har berättat i förhör att han fick kännedom om inlägget då en person skickat en skärmdumt till honom.

Stor spridning

Inlägget fick stor spridning och enligt mannen kändes det hemskt. Han såg att inlägget fanns kvar på Facebook under ungefär en vecka från publicering. I gruppen där inlägget publicerats fanns ungefär 200 medlemmar orten där han bor.

Mannen säger att uppgiften om att han var 16 år och kvinnan nio år stämmer inte eftersom det enbart skiljer tre år mellan dem. Han lärde känna henne genom en gemensam vän när han var 17 år. Uppgiften hon spridit är inte sann. De hade inte någon kärleksrelation utan umgicks endast. Han har inte haft kontakt med henne på över 40 år och den nu aktuella händelsen kom som en chock för honom.

I april i år lade kvinnan upp en bild på mannen på en facebooksida och skrev att han hade våldtagit henne och att hon bara var nio år och han 16 år.
Tingsrättens dom

Kvinnan som i dag är i 55-årsåldern har berättat i förhör att hon lagt ut uppgifterna på Facebook eftersom hon under lång tid ältat vad mannen hade utsatt henne för. När hon år 2018 blev utsatt för ännu en våldtäkt kokade det över för henne. Syftet med publiceringen, var att mannen skulle få känna den smärta som hon fått känna. Hon tänkte först efter publiceringen att uppgifterna kunde få spridning. Hon förstod att mannen skulle kunna ta illa vid sig om hon publicerade uppgifterna.

Enligt tingsrättens ville hon att mannen skulle känna av samma smärta som hon fått känna och därför behövde kvinnan peka ut mannen på det sätt som skedde. Facebookgruppen hade 7 952 medlemmar.

Skyldig till förtal

Tingsrätten kan inte finna någon omständighet som skulle göra hennes agerande försvarligt. Kvinnan har därför gjort sig skyldig till förtal.

Brotten bedöms som grovt då det är en beskyllning om misstanke om ett allvarligt brott. Uppgiften har spritts i en Facebook-grupp med 7 952 medlemmar. Och har varit tillgänglig i ungefär en vecka. Med hänsyn till uppgiftens särskilt klandervärda innehåll och sättet för dess spridning ska brottet bedömas som grovt förtal.

Kvinnan döms för grovt förtal till 2 500 kronor i dagsböter. Hon ska även betala skadestånd för kränkning på 20 000 kronor till mannen.

Läs också:

Kvinna åtalas för grovt förtal om våldtäkt på 70-talet

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättDagsböterDalarnaFacebookFörhörVåldtäkt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.