Hoppa till huvudinnehållet

Ny rapport: Snabbare järnvägsförbindelse viktigt för försvarsindustrin

Publicerad:
Reporter Per Lindgren
Per Lindgren
per.lindgren@kt-kuriren.se
Jonas Karlsson, vd för bolaget Oslo-Sthlm 2.55 konstaterar att behovet av förbättrade kommunikationer mellan Sverige och Norge är stort.
Jonas Karlsson, vd för bolaget Oslo-Sthlm 2.55 konstaterar att behovet av förbättrade kommunikationer mellan Sverige och Norge är stort. Foto: NWT arkiv

En ny rapport visar att det är viktigt för Sveriges totalförsvar och försvarsindustri att det finns fungerande järnvägslänkar mellan Oslo och Stockholm. Beställaren av rapporten, Oslo-Sthlm 2.55, konstaterar att det understryker vikten av att förbättra mellan Oslo och Stockholm.

Rapporten som är framtagen av Sweco betonar att järnvägsstråket, som sträcker sig i östvästlig riktning över Sverige och Norge, utgör en mycket viktig resurs för både totalförsvaret och försvarsindustrin i de båda länderna.

”Det här understryker vikten av att investera i förbättringar av järnvägsförbindelsen mellan Oslo och Stockholm, både för att Sveriges totalförsvar och försvarsindustri. Rapporten visar på att en sådan investering skulle öka redundansen och minska sårbarheten, vilket är kritiskt för att trygga landets säkerhet och förmåga att reagera vid olika typer av kriser” säger Jonas Karlsson, VD Oslo-Sthlm 2.55, i ett pressmeddelande.

Många företag inom försvarsindustrin finns längs med den tänkta dragningen av järnvägen, inte minst i Karlskoga.
Många företag inom försvarsindustrin finns längs med den tänkta dragningen av järnvägen, inte minst i Karlskoga. Foto: Sweco

I stråket, som innefattar Karlskoga, jobbar över hälften av de som är sysselsatta inom totalförsvaret i Sverige. I rapporten konstateras att stråket har en unik position inom svensk försvarsindustri: Företagen i stråket har en stark regional förankring, befinner sig i kraftig tillväxt och har stora rekryteringsbehov framöver.

I rapporten framgår att en förbättrad järnväg mellan Oslo och Stockholm skulle möjliggöra snabb förflyttning av materiel och trupp. Det handlar om så stora volymer att vägförbindelserna inte räcker. Enligt rapporten skulle en ny järnvägslänk över gränsen öka kapaciteten och minska sårbarheten.

Läs också:

Läs också

Artikeltaggar

InvesteringarJärnvägKarlskogaNorgeOsloOslo-Sthlm 2.55SamhälleStockholmSwecoTillväxt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.