Hoppa till huvudinnehållet

EU kräver svar från Tiktok och Youtube

Publicerad:
EU-kommissionens öppenhets- och värderingskommissionär Vera Jourová mötte tidigare i veckan Tiktoks vd Shou Zi Chew. Arkivfoto.
EU-kommissionens öppenhets- och värderingskommissionär Vera Jourová mötte tidigare i veckan Tiktoks vd Shou Zi Chew. Arkivfoto. Foto: Francisco Seco/AP/TT

Nätjättarna Tiktok och Youtube krävs på mer information till EU om vad de gör för att skydda minderåriga i enlighet med EU:s nya digitala tjänstelag, DSA.

Bland annat handlar det om vilka riskbedömningar och begränsningar som har gjorts, "särskilt när det gäller minderårigas psykiska och fysiska hälsa", heter det i ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

– Vi vill att de gör lite extra för att kontrollera sina system. Ungas psykiska hälsa blir allt värre, säger EU:s värderings- och öppenhetskommissionär Vera Jourová till nyhetssajten Politico Europe efter ett möte med Tiktoks vd Shou Zi Chew i veckan.

Åtgärden är det första formella steget i en process som i värsta fall kan leda till dryga böter för företagen. Tiktok har redan tidigare fått krav på sig att ge mer information om sina insatser mot spridning av terrormaterial, våld, desinformation och hatbudskap.

Svar ska vara inne redan till månadsskiftet.

Läs också:

Läs också

Artikeltaggar

BarnBöterEUEU-kommissionenPolitikPsykisk ohälsaSociala medierTeknik och vetenskapTikTokVěra JourováYoutube

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.