Hoppa till huvudinnehållet

Tacksamma trotjänare gör sista DIF-insatsen på söndag: ”Vemodigt och sorgligt”

Publicerad:
Reporter Tomas Nilsson
Tomas Nilsson
tomas.nilsson@kt-kuriren.se
Tobias Solberg och Andreas Holmberg har under många, många år varit intimt förknippade med Degerfors IF där de fått uppleva mycket roligt och utvecklande, även om de förstås önskat sig ett annat slut än degradering från allsvenskan. På bilden firar de tillsammans med spelarna segern hemma mot regerande mästarlaget Häcken.
Tobias Solberg och Andreas Holmberg har under många, många år varit intimt förknippade med Degerfors IF där de fått uppleva mycket roligt och utvecklande, även om de förstås önskat sig ett annat slut än degradering från allsvenskan. På bilden firar de tillsammans med spelarna segern hemma mot regerande mästarlaget Häcken. Foto: Tommy Pedersen/TT

Tobias Solberg och Andreas Holmberg får lämna Degerfors IF efter söndagens avslutningsmatch i allsvenskan hemma mot Mjällby.

– Vi kommer ha med oss många fina minnen härifrån, säger Solberg.

Det skriver Holmberg direkt under på.

– Vi har 17 respektive 25 år bakom oss här, konstaterar Holmberg.

Han kom till DIF som spelare 2007. Då var Solberg redan en ung veteran i klubben där han A-lagsdebuterade 1999, i näst högsta serien.

”Plats i våra hjärtan”

– Degerfors kommer alltid ha en jättestor plats i våra hjärtan, tillägger Solberg.

Holmberg tror att det blir vemodigt och sorgligt på söndag, när allt är över.

– Vi har egentligen inte haft tid att tänka så mycket på något annat än att göra vårt yttersta för att den ska här säsongen skulle få ett lika lyckligt slut som de senaste åren, säger han.

  • 2020: Blev det uppflyttning från superettan via en andraplats bakom Halmstad BK.
  • 2021: Räddade sig laget kvar i allsvenskan utan kval efter ett sent avgörande i sista omgången.
  • 2022: Även då blev det klart i sista omgången att det blir fortsatt allsvenskt spel utan kval för en liten klubb som egentligen inte ”borde” vara i närheten av högsta serien.
  • 2023: Men i år tog den allsvenska drömmen slut i 29:e omgången.

Avgörande roller

De har upplevt framgång, framför allt, men även motgång under åren i DIF. Solberg har varit med och åkt ur näst högsta serien som spelare två gånger (-99 och -08), Holmberg vid det senare tillfället.

När DIF tog sig tillbaka -04 var det Solberg som gjorde det avgörande målet (2–2) mot Umeå. Och när återkomsten säkrades fem år senare var det Holmberg som fastställde slutresultatet till 2–0 mot Karlslund.

Som tränare började de med att assistera Stefan Jacobsson, innan de tog över och inledde med att föra upp laget till högsta serien igen efter 23 år på lägre nivå.

”Stor tacksamhet”

– Efter alla år känner vi en stor tacksamhet mot föreningen för allt vi fått uppleva här, säger Solberg och får omgående medhåll av sin kollega.

Duon hoppas få kampera ihop även efter åren i Degerfors.

– Det är vårt huvudspår, bekräftar Solberg.

– Vi har fått några förfrågningar men det blir först efter sista matchen med Degerfors vi fördjupar oss i det, fortsätter Holmberg.

Läs också

Artikeltaggar

AllsvenskanAndreas HolmbergDegerfors IFDegerfors IF HerrFotbollStora VallaTobias Solberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.