Hoppa till huvudinnehållet

Succéförfattare stoppar festivalplaner efter bygglovsbråk: ”Myndighetsmissbruk”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Christina Erikson är författare och bor på Svartå herrgård utanför Degerfors. Här har hon planer på en romance-festival, men nu är planerna lagda på is.
Christina Erikson är författare och bor på Svartå herrgård utanför Degerfors. Här har hon planer på en romance-festival, men nu är planerna lagda på is. Foto: Lena Richardson

Författaren Christina Erikson ställer in planerna på en litteraturfestival på Svartå herrgård nästa år.

Anledningen: en infekterad strid med kommunen, om ett plank som hon och hennes man byggt vid sin herrgård.

– Det är inte lätt att göra rätt, säger hon.

”Med sorg måste jag meddela er som sett fram emot detta att jag tvingats tänka om. @degerforskommun har i sitt bemötande i ett visst ärende visat sig mycket avogt inställda till vår närvaro”, skriver Christina Erikson bland annat i ett inlägg på Instagram.

Ärendet handlar till stor del, men inte enbart, om det plank som Christina och hennes man låtit bygga vid herrgården. Karlskoga Tidning-Kuriren var först med att berätta om ärendet, som nyligen togs upp i bygg- och miljönämnden i Degerfors kommun.

– Jag inser att jag kommer att ha för mycket stridigheter med kommunen och en lokal politiker här. Jag känner att jag orkar inte hålla på med alla tillstånd som kommer att krävas. Att slåss mot väderkvarnar blir inte roligt och det här skulle bli en rolig grej, något trevligt, förklarar Christina Erikson sitt beslut för NWT.

Het fråga

Enligt kommunen borde författarparet ha sökt om bygglov och även strandskyddsdispens för planket.

En lokal politiker hävdar att planket förfular miljön. Men det är inte färdigt än, framhåller Christina Erikson: ”Det ska smyckas upptill med svarvade detaljer på stolparna och det ska kläs med ett rutmönster med murgröna. Det ska bli vackert. Vi har ju bara börjat med detta.”
En lokal politiker hävdar att planket förfular miljön. Men det är inte färdigt än, framhåller Christina Erikson: ”Det ska smyckas upptill med svarvade detaljer på stolparna och det ska kläs med ett rutmönster med murgröna. Det ska bli vackert. Vi har ju bara börjat med detta.” Foto: Anna-Stina Tallmyren

Det sistnämnda har de nu sökt i efterhand. Nämnden, förutom en ledamot, sa ja och skickade ärendet vidare till länsstyrelsen för avgörande. Om länsstyrelsen också säger ja, kan kommunen komma att även ge bygglov i efterhand.

Kommunen ställer sig enligt KT-K också positiv till ändrad användning av herrgården, från tillfälligt boende till bostad. Också den punkten har varit en het fråga mellan författarparet och kommunen.

”Byggt i god tro”

Christina Erikson hävdar för det första att hon och hennes man faktiskt frågade kommunen innan de började bygga planket.

– Vi har byggt i god tro, säger hon.

Enligt henne fick de veta att inget bygglov krävdes eftersom de bor utanför detaljplanelagt område:

– Så länge vi inte byggde nere vid vattnet och det skulle vi inte göra. Så vi körde igång, vi göt stolpar, hade lokala entreprenörer som byggde, ingen säger nåt och sen när det är målat och klart är det någon som anmäler det här till kommunen.

Myndighetsmissbruk

En inspektör kommer på besök och enligt Christina Erikson börjar hen skrika redan ute på parkeringen:

– ”Ni har ingen rätt att bo här”.

Enligt gällande plan ska huset inte användas för enskilt boende. Senast har det använts som flyktingförläggning och HVB-hem. Enligt Christina fick de också höra av kommunens utsände att de ”inte tillför” något till kommunen.

– Det här är egentligen myndighetsmissbruk, tycker jag, säger hon.

Tappade sugen

Lusten att dra igång arbetet med litteraturfestivalen hon planerat har nu mattats markant. Hon konstaterar att även en festival kräver en hel del kontakter med kommunen och är rädd för fortsatta problem.

”Det är inte lätt att göra rätt. Vi menade verkligen inte att göra fel”, säger Christina Erikson.
”Det är inte lätt att göra rätt. Vi menade verkligen inte att göra fel”, säger Christina Erikson. Foto: Lena Richardson

– Hela den här processen kommer att ta månader. Det måste vara under kontroll, annars kan inte jag starta upp det jag hade tänkt skulle vara ett årligt återkommande event. Det är så jag planerat för det och sett fram emot det.

Festivalen, som hon berättat om i en tidigare intervju i NWT, skulle ha premiär i augusti 2024 med romance som tema.

– Redan nu har jag vidtalat en hel del författare och jag skulle börja boka upp efter nyår. Det är ingen idé, eftersom jag inte vet hur det blir med någonting och om det ens är möjligt att genomföra med tanke på inställningen till det vi gör. Vi har blivit otroligt otrevligt bemötta. Det är inte lätt att göra rätt. Vi menade verkligen inte att göra fel.

Men när det har rett ut sig med plank och annat, kan det inte bli aktuellt med festival senare?

– Jag hoppas ju det, men det beror på inställningen.

Söker strandskyddsdispens i efterhand – har byggt plank runt herrgården utan lov

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovChristina EriksonDegerforsDegerfors kommunDegerfors kommun (org)FestivalerFörfattareInstagramKarlskogaLitteraturNämnderNöje/KulturSvartå

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.