Hoppa till huvudinnehållet

Örtquist (KD) summerar rikstinget: ”Kärnkraft blev snackis”

Publicerad:
Love Tallmyren
love.tallmyren@karlskogatidning.se
Kristdemokraternas partistyrelses topptrio Bengt Germundsson, Ebba Busch och Jakob Forssmed vid helgens riksting. I bakgrunden skymtas Alf Svensson som var partiledare mellan 1973 och 2004.
Kristdemokraternas partistyrelses topptrio Bengt Germundsson, Ebba Busch och Jakob Forssmed vid helgens riksting. I bakgrunden skymtas Alf Svensson som var partiledare mellan 1973 och 2004. Foto: Johan Nilsson/TT

Inför helgens KD-ting i Helsingborg sade Ann-Catrin Örtquist, partiföreträdare i Karlskoga, att hon ville åka hem som en ren kristdemokrat, belåten med den politik som diskuterats. När hon under söndagen summerar Skåne-vistelsen verkar det som att målet uppnåtts.

På fredagen samlades landets kristdemokrater i Helsingborg för att diskutera hjärtefrågor vid det årliga rikstinget. Partiets företrädare i Karlskoga Ann-Catrin Örtquist uppger att det varit några framgångsrika dagar.

– Jag är jättenöjd. Det har varit god stämning, högt i tak. I stort sett alla punkter som vi ville diskutera har diskuterats, det var ingen punkt som man fastnade vid utan det hela gick smärtfritt, säger Örtquist som precis ska påbörja resan hemåt när tidningen når henne.

Örtquist berättar att frågan om kärnkraft blev omtalad, då med samstämmighet bland debattörerna.

– Det har varit mycket diskussion kring kärnkraft och nu ska vi börja se hur vi kan jobba för det mer. Alla i partiet verkar vara positiva till kärnkraft, det behövs för att producera mer el.

SD-motståndare fick inte ordet

Andra medier har inför kongressen rapporterat om KD-motioner som yrkat för ett ställningstagande mot samarbeten med SD. Den känsliga frågan togs också upp till diskussion sent under fredagen, då debattörerna snabbt blev avfärdade, enligt Aftonbladet.

Har du uppfattat att frågan om SD i regeringen varit föremål för diskussion?

– Nej det är inget som direkt har tagits upp. Vi tycker att vi ska samarbeta och prata som vuxna när vi kan även om vi inte är i allians med SD. Det är naturligt att vi tycker olika i vissa frågor men det är viktigt att samarbeta om det går, svarar Örtquist.

På frågan om Örtquist själv fick chansen att lyfta några ärenden svarar hon jakande.

– Vi pratade bland annat om asylsökning, om man har dubbla medborgarskap och begår ett grovt brott i Sverige så ska man enkelt kunna utvisas. Man ska även kunna ta straff utan att de förmildras, menar Örtquist och fortsätter:

– Partistyrelsen har börjat jobba med många av de motionerna som tagits upp så det känns väldigt bra, som det brukar göra, avslutar Örtquist.

Artikeltaggar

Ann-Catrin ÖrtquistBrottHelsingborgKarlskogaKristdemokraternaKärnkraftPolitik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.