Hoppa till huvudinnehållet

Branäs växer så det knakar: ”Till julafton har vi väl 10 000 besökare”

Publicerad:
Nya området Nötåsen har påbörjats. 5 000 bäddar, nya liftar och nya backar ser Branäsgruppens vd Anders Kjällström fram emot.
Nya området Nötåsen har påbörjats. 5 000 bäddar, nya liftar och nya backar ser Branäsgruppens vd Anders Kjällström fram emot. Foto: Tommy Pedersen

När Anders Kjällström, vd för Branäsgruppen började arbeta i Branäs år 2000 fanns 1 600 bäddar. Nu är skidanläggningen med sina 12 000 bäddar ”större” än Torsby kommun, som har drygt 11 000 invånare. Med knappt 900 000 gästnätter per år är Branäs överlägset störst i Värmland. Vilket gör att Branäs står för 32 procent av Värmlands samtliga gästnätter under 2022.

Satsningarna fortsätter med nya skidområdet Nötåsen. Och det är bråda tider inför säsongsöppning 15 december.

Att Branäsberget ligger 567 meter över havet och att största fallhöjden är 415 meter, det är klara fakta om Branäs skidanläggning i norra Värmland.

Det visste man förstås om långt innan anläggningen stod klar i slutet av 1980-talet.

Idén om en skidbacke i Branäs kom till redan under 1960-talet, men vägen därifrån har varit lång fram till att spaden sattes i marken 1988 och invigdes av kung Carl XIV Gustaf i december samma år.

Vd Anders Kjällström och tekniske chefen Lars Jönsson framför nya tunneln som tar skidåkarna från Nötåsen in mot resten av Branäs skidanläggning.
Vd Anders Kjällström och tekniske chefen Lars Jönsson framför nya tunneln som tar skidåkarna från Nötåsen in mot resten av Branäs skidanläggning. Foto: Tommy Pedersen

Sedan dess har Gondolen, liften som går från Branäs by till Branäsberget, transporterat skidåkare i decennier till toppen, inför att ta det längsta åket, en sträcka på cirka 3 000 meter.

Nuvarande ägare tog över anläggningen 1999 och bara året efter fick Anders Kjällström en anställning i Branäs fritidscenter AB.

Anders Kjällström är vd för Branäsgruppen AB och minns tillbaka på 23 år av storslagna satsningar i en anläggning som under Kjällströms tid vid rodret gått från 1 600 till 12 000 bäddar.

Under högsäsong bor fler människor i Branäs än det finns fast boende i hela Torsby kommun.

Anders Kjällström gör sin 24:e säsong i Branäs.
Anders Kjällström gör sin 24:e säsong i Branäs. Foto: Tommy Pedersen

Snökanonerna har startats upp när tillräcklig kyla slagit till. De som passerade längs riksväg 62 i början av november kunde på långt håll se att det blivit vitt i nedfarterna.

– För oss gäller det att allt ska klaffa. Till julafton har vi väl 10 000 besökare och till nyårsafton 12 000. Det är lite som att starta igång hela Torsby kommun om man ska vara ärlig, säger Anders Kjällström.

Än är inte alla säsongsanställda rekryterade, men i stora drag även om det kan behövas någon mer kock, någon tekniker och så vidare.

Men det ska väl inte behöva göra en luttrad vd nervös.

– Jodå, jag är alltid nervös. Jag startar min 24:e vintersäsong och vet att något kommer att krångla. Det kommer hända något med snösystemet och även om vi har gått igenom liftarna så är det alltid någon elpryl som inte tycker att den ska funka på julafton, säger Anders Kjällström.

Lars Jönsson, ny teknisk chef i Branäs har bråda dagar sedan snökanonerna startades upp.
Lars Jönsson, ny teknisk chef i Branäs har bråda dagar sedan snökanonerna startades upp. Foto: Tommy Pedersen

Boenden och restauranger ska ses över, vilket i och för sig sker kontinuerligt och har gjort sedan senaste säsongsavslutningen.

Branäs brukar presentera flera stora nyheter varje år. Det nya är området Nötåsen och när det blir dags för Branäs syd planeras en ny lift, liknande sexstolsliftarna Sjöexpressen och Toppexpressen att byggas.

– Vi växer varje år. Vi har faktiskt redan i år passerat mer uthyrda enheter på nyårsafton än förra året. Vi har bokat 65 procent av budget, säger Kjällström.

En stor skylt vittnar om nya skidområdet Nötåsen med fem backar, fyra nya liftar, nytt centrum, nya stugor och nya lägenheter. Branäs egen satsning på Nötåsen är cirka 200 miljoner kronor, där 34 miljoner satsats i första etappen med en ny nedfart och en lift.

Hur Branäs räknar hem en satsning av Nötåsens kaliber förklarar Anders Kjällström:

– Egentligen gör vi beräkningar hela tiden. Jag började 2000 och då hade vi 1 600 bäddar. Grunden är att bygga produkten. Det är inte boendet i sig som drar folk. För oss handlar det om att bygga en bra produkt och att man vill åka till oss. Och då bokar man ett boende. Därför bygger vi ibland backar innan själva behovet finns.

– Vi säljer tomter till exploatörer. Vi drar fram vatten och avlopp och bygger infrastruktur med liftar, snö och belysning och vi gör vägarna.

Räknat på cirka 500 huskroppar och 5 000 bäddar landar total investering på Nötåsen i runda tal på omkring två miljarder kronor.

Jeppe Høstrup och Petter Johansson förbereder säsongen i skidshoppen på Branäsberget.
Jeppe Høstrup och Petter Johansson förbereder säsongen i skidshoppen på Branäsberget. Foto: Tommy Pedersen

När Anders Kjällström började i Branäs noterade han att det kunde ta en timme att få en nyckel, en timme att få ett liftkort och en timme att få ut hyrskidor. Dessutom kom stugvärdar och ”visiterade” de boende, så att de hade städat ordentligt.

Allt detta ville han ändra på och så blev det.

– Det ska ta max en kvart att få ut ett par hyrskidor, säger han.

Det råder bråda tider för Petter Johansson och Jeppe Høstrup, som jobbar i skidshoppen på Branäsberget.

– Det vi håller på med nu är att färdigställa byggnation av nya kassadiskar, som kommer att underlätta, så att vi har allt tillgängligt på alla kassapunkterna. Vi bygger upp lite flera hyllor för pjäxor. Nere vid skidshoppen i byn bygger vi även nya bås och underlättar flödet med nya kassor, säger Petter Johansson.

Petter Johansson och Jeppe Høstrup i skidshoppen på Branäsberget.
Petter Johansson och Jeppe Høstrup i skidshoppen på Branäsberget. Foto: Tommy Pedersen

Att det är fullt upp intygas av Branäs fritidscenters nya tekniska chef Lars Jönsson, själv uppvuxen vid foten av berget och kommer närmast från en tjänst på Näckåns energi. Han vet hur viktigt Branäs är för bygden.

– Det är det som drar folk hit och som gör att det finns underlag för butiker. Det är massor med hantverkare som har mängder med jobb. Alla hantverkare har ju i stort sett någon koppling hit, säger Lars Jönsson.

Den lokala byggbutiken, Likenäs bygg, Ica Allköp i Likenäs och Coop i Sysslebäck, för att nämna några, hade förstås inte kunnat vara så stora och välsorterade som idag utan Branäs expansion.

Artikeltaggar

Anders KjällströmBostad och byggenBranäsBranäsgruppenButikerCoopHandelIcaNyårPetter JohanssonSnöTorsby kommunVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.