Hoppa till huvudinnehållet

Beviljade ytterligare 200 miljoner till för bygget av badhus och Nobelhallen

Publicerad:
Reporter Helena Lundberg
Helena Lundberg
helena.lundberg@kt-kuriren.se
Ronnie Erhard (M) i talarstolen och Patrik Nyström (SD) på väg därifrån.
Ronnie Erhard (M) i talarstolen och Patrik Nyström (SD) på väg därifrån. Foto: Kajsa Juslin

Arbetet med ett nytt badhus och renovering av Nobelhallen tilldelas ytterligare 192 miljoner kronor, socialnämndens budget är återigen ur balans och 32 000-projektet ser enligt oppositionen avlägset ut.

Tisdagens kommunfullmäktige bjöd på både diskussioner, samsyn och ett par kängor.

De sju första punkterna på årets näst sista kommunfullmäktige i Karlskoga för året rasslade man av i rask takt med ett kort uppehåll om en motion från Socialdemokraterna.

Men när man kom till punkt 8 tog debatten fart. Först ut var Jonas Sandström (S) som lyfte fram det positiva i att det nu finns en lönepott.

– Kommunen går framåt och det går bra, men det är ett stort moln som hänger över oss, säger Sandström.

Jonas Sandström (S) i talarstolen.
Jonas Sandström (S) i talarstolen. Foto: Kajsa Juslin

Med det menar han att den satsning mot 32 000 invånare som alliansen drivit inte är så framgångsrik som man önskat.

– Vår kommun ökar knappt i befolkning. För att vi skulle nå målet hade vi behövt öka med 861 personer, men vi är uppe på 77, säger Sandström och bollar över frågan om alliansen själva insett detta.

Men innan någon från alliansen klev fram hade kvällens mesta talare Patrik Nyström (SD) begärt ordet. Hans första inlägg blir kort då han efterlyste dragning av delårsrapporten, men vid hans nästa framträdande i talarstolen hakade han på Jonas Sandströms inledande ord om hur man tänkt kompensera förlusten av skatteintäkter när befolkningsantalet, inte enbart växer i den takt man tänkt utan till och med minskar enligt de senaste rapporterna.

I sina anförande kängade Nyström till både alliansen och Socialdemokraterna för att ha ”fifflat” med siffrorna. Han menade att det förskönande som gjorts av invånarantalet gjort att de redovisar för många miljoner i skatteintäkter.

– När katten är borta dansar råttorna på bordet. Jag tycker det finns en del som fått lite extra syre idag, säger Ronnie Erhard (M) och syftar på att ordinarie ordförande i kommunstyrelsen Tony Ring (M) inte var på plats.

Underskott

Martin Hårsmar (M) valde att pratade sig varm om hur bra det går för kommunen och hur medborgarna är stolta över sin stad.

– Helheten är att kommunen går framåt. Vi gör bra resultat, inga skattehöjningar på gång och det känns bra att våra invånare tror mer på kommunen än vad oppositionen gör, säger Hårsmar.

Därefter tog både Liselotte Eriksson (S) och Leena Jonsson Arndt (M) upp det stora underskott på över 40 miljoner kronor som socialnämnden går mot i årsbokslutet och att det till stor del beror på ökade kostnader och långa placeringstider för institutionsplaceringar.

Återigen klev Nyström upp och menade att det faktum att socialnämnden gör ett så stort underskott är skrattretande och efterlyste mer förebyggande åtgärder.

– Jag har på riktigt har tröttnat, jag har lessnat, säger Nyström.

Patrik Nyström (SD) var en flitig besökare i talarstolen under fullmäktigemötet.
Patrik Nyström (SD) var en flitig besökare i talarstolen under fullmäktigemötet. Foto: Kajsa Juslin

Socialnämndens ordförande förklarade att det ser likadant ut i alla Sveriges kommuner och att det pågår ett förebyggande arbete i samverkan med skolan. En satsning där man investerat 15 miljoner kronor.

Ronnie Erhard (M) stämde in i att det går bra för kommunen, men också att det finns två nämnder (reds.anm. socialnämnden och samhällsbyggnadsnämnden) som går back och att det behöver göras något åt det i framtida budgetprocesser.

Efter diverse diskussioner kommer fullmäktige ändå fram till att man enhälligt yrka bifall till delårsrapporten.

Jonas Sandström (S) pratar i fikapausen med Martin Hårsmar (M) Amanda Lindgren (M) och Ronnie Erhard (M).
Jonas Sandström (S) pratar i fikapausen med Martin Hårsmar (M) Amanda Lindgren (M) och Ronnie Erhard (M). Foto: Kajsa Juslin

Även i debatten om Nobelhallen och badhusbyggnationen, där det krävs en uppräkning av budgeten på 192 miljoner kronor, blev det lite diskussioner. Men i stort var man enig om att investeringen ska göras.

Dock ville Jonas Sandström poängtera allvaret i att öka budgeten med så mycket pengar.

– Det är för mycket att sjabbla bort. De krav man ställt har inte fungerat, 192 miljoner har det kostat skattebetalarna, säger Sandström och menar att alliansen nu måste lyckas på sitt tredje försök.

Till utökningen av 192 miljoner kronor skulle man även ha en årlig uppräkning på, enligt skrivelsen cirka fyra procent. Något Nyström ville ha en korrigering på.

– Vet ni inte skillnaden på cirka fyra procent och fyra procent, då är det illa, säger Nyström.

Efter en kort ajournering ändrade man skrivelsen till 4,0 procent och ett enhälligt möte yrkade bifall till att utöka budgeten.

Hemlig summa

Om man trodde att det skulle bli debatt kring uppsägningen av samverkansavtalet för Folkhälsonämnden mellan Karlskoga och Degerfors så uteblev den.

Mötet yrkade enhälligt bifall och beslutade att förlänga uppsägningsavtalet till 31 december 2024 samt att ge samhälle- och serviceförvaltningen i uppdrag att ta fram hur man ska hantera de konsekvenser som kan uppstå.

Amanda Lindgren (M) tackade fullmäktige för att man har en samsyn i ärendet och belyste att det är viktigt för dem som arbetar med frågan.

Återstående frågor på agendan ledde inte till några större diskussioner utan bifölls enligt förslag till beslut.

Sista punkten på dagordningen fick samtliga åhörare, press och suppleanter lämna lokalen. Orsaken var att man skulle besluta om kostnaden för de moduler som ska användas som ersättningslokaler för två av förskolorna med dålig lukt.

Även om summan som ska avsättas i nuläget är hemlig av upphandlingsskäl är beslutet att man ska fortsätta arbetet officiellt.

Årets sista kommunfullmäktigemöte genomförs den 12 december i sessionssalen på Hotell Alfred Nobel.

Nobelhallen och nytt badhus spräcker budget – så många miljoner till behövs

Artikeltaggar

BudgetarDegerforsHotell Alfred NobelJonas SandströmKarlskogaKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMartin HårsmarModeraternaNobelhallenPatrik NyströmPolitikRonnie ErhardSocialdemokraternaSocialnämnderSverigedemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.