Hoppa till huvudinnehållet

Matpriserna stiger

Publicerad:
Mat
Mat Foto: Janerik Henriksson/TT

Matpriserna lyfter åter igen.

Framförallt är det frukt och grönsaker som blir dyrare i matkassen.

Medan inflationen enligt måttet KPI var oförändrad i oktober, märks en viss uppgång när det gäller matpriserna.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkohol lyfte med 0,4 procent i oktober jämfört med september.

”Priserna på alkoholfria drycker stod nästan stilla i oktober. Det är priserna på livsmedel som driver ökningen”, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Som alltid märks skillnader mellan olika varugrupper.

Medan till exempel fisk (minus 3,0 procent) och kaffe, te och kakao (minus 0,9 procent) sjönk märks en motsatt utveckling på grönsaker och frukt.

”Priserna steg mest på grönsaker, som gick upp med 3,2 procent. Därefter kom frukt med en prisökning på 1,4 procent”, säger Carl Mårtensson i ett pressmeddelande.

Bland enskilda livsmedelsprodukter sticker till exempel tomater i väg i pris och har lyft nästan 17 procent jämfört med september.

Färsk lax å andra sidan sjönk med 18 procent.

”Tomater är bakom socker den livsmedelsprodukt som stigit mest i pris det senaste året. Priserna på socker har stigit med 47 procent och priserna på tomater med 45 jämfört med oktober i fjol. Blomkål har sjunkit mest i pris, med 18 procent”, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i pressmeddelandet.

Totalt har nu priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stigit med 6,6 procent sedan i oktober 2022. Motsvarande ökning i september var 7,7 procent.

Tobias Österberg/TT

Artikeltaggar

DryckerGrönsakerLivsmedelMat och dryckSCB

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.