Hoppa till huvudinnehållet

Här tar Seivers Lucia-saga slut: ”Det är jättetråkigt”

Publicerad:
Amalia Jansson
amalia.jansson@kt-kuriren.se
Körerna Vokalensemblen och Vocie d’angeli på luciaturné i Karlskoga förra året. Här är Ann Lindau lucia.
Körerna Vokalensemblen och Vocie d’angeli på luciaturné i Karlskoga förra året. Här är Ann Lindau lucia. Foto: Kajsa Juslin

Det traditionella luciafirandet, med ett luciatåg arrangerat av bland annat Henrik Seiver, har varit en stående höjdpunkt i vintermörkret sedan 1980-talet. Men nu har Seivers Lucia-saga nått ett slut.

Sedan 1980 har Kiwanis klubb arrangerat ett Luciatåg som lyst upp vintermörkret runt om i Karlskoga och Degerfors under luciaveckan. Sedan 25 år tillbaka har det varit Henrik Seiver, luciageneral vid Kiwanis klubb, som lett hela luciaarrangemanget, men i år meddelar han dystra nyheter.

Henrik Seiver, luciageneral vid Kiwanis club Karlskoga, är besviken över årets utfall. Arkivbild.
Henrik Seiver, luciageneral vid Kiwanis club Karlskoga, är besviken över årets utfall. Arkivbild. Foto: Kajsa Juslin

– Det blir inget luciatåg i år, vi får inte ihop tillräckligt med folk, säger en något besviken Seiver.

Tidigare år fick tonårstjejer anmäla sig och sedan skedde en röstning från allmänheten för att välja ut årets Lucia samt vilka som skulle vara hennes tärnor.

Pandemin

När pandemin kom fick planerna läggas om och Seiver förklarar att man då valde att plocka ihop ett luciatåg med kvinnor från olika körer runt om i Karlskoga och Degerfors.

– Dessa kvinnor har många barn, arbeten och ett fullspäckat liv vilket gör att det blir svårt att rekrytera frivilliga. I år nådde vi inte hela vägen och vi får helt enkelt ställa in planerna, säger Seiver.

Seiver stänger dock inte alla dörrar för ett framtida luciatåg och hoppas på att det någon gång ska gå att arrangera något liknande igen.

– Vi får vänta och se, men i år blir det inget, avslutar han.

För den som ändå vill uppleva stämning i decembermörkret kan ta del av Kulturskolans luciakonsert i Karlskoga kyrka på kvällen den 13 december.

Artikeltaggar

DegerforsHenrik SeiverKarlskogaKarlskoga kyrkaKiwanisLuciaSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.