Hoppa till huvudinnehållet

”Stoppa folkmordet på palestinier nu”

Publicerad:
Johanna Ghattas vill ordna en ljusmanifestation till stöd för alla som dödats i krigen mellan Israel och Palestina.
Johanna Ghattas vill ordna en ljusmanifestation till stöd för alla som dödats i krigen mellan Israel och Palestina. Foto: Abed Khaled

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Stoppa bombningarna av Gazaremsan. Stoppa dödandet. Stoppa folkmordet på palestinier.

Ni som bor i Degerfors och i Karlskoga med omnejd - hör en svensk-palestinsk kvinna som ropar - skräckslagen och förtvivlad.

Jag heter Johanna Ghattas och är en kvinna av blandat ursprung. Palestinier och svensk. Jag bor i Degerfors och är uppväxt i Sverige i trygghet från bomber och fördrivning.

Min familj är redan fördriven. Min pappa föddes i Haifa och levde sina första år där med föräldrar och syskon. Vid staten Israels bildande fördrevs de till ett flyktingläger i Egypten. De fick aldrig återvända och gjorde sitt bästa för att skapa sig ett liv i Egypten. Min farfars syster stannade i familjens hus i Haifa. När hon dog blev min familjs hem nytt hem till en judisk immigrerande familj med rätt till medborgarskap i Israel. Det är smärtsamt att mina farföräldrar aldrig berättade något om sina liv innan 1948 för sina barn eller senare för oss barnbarn. Något som jag hört från många människor som upplevt kraftigt förtryck, däribland judar och Sveriges urfolk samer.

Men det som känns allra mest smärtsamt är att det som hände min familj fortsätter att hända palestinier än idag!

Både FN och Amnesty kallar Israels ockupationspolitik för apartheid. Det finns många judar runt om i världen och i Israel som aktivt stödjer palestiniers rätt till liv och frihet. Vi kan inte låta staten Israel fortsätta förtrycka, fördriva och döda sina palestinska grannar.

Inga fler palestinier ska dö! Inga fler ska behöva fly för att rädda sina liv! Stoppa det fördrivande av palestinier som pågår nu på Gazaremsan och Västbanken, och som har pågått sedan staten Israel bildades. Stoppa all konfiskering av palestiniers mark och bostäder.

Det är svårt att andas ensam i ett hav av fruktansvärda nyheter. Men tillsammans är det lite lättare att tro på förändring och på att vi människor kan bry oss om varandra på riktigt.

Jag skulle vilja arrangera en ljusmanifestation för att sörja alla som dödats och till stöd för ett fritt Palestina. Vill du som läser detta vara med?

Undrar

Johanna Ghattas

Artikeltaggar

Amnesty InternationalEgyptenFNGazaremsanIsraelJohanna GhattasMänskligtSyskon