Barn som talar arabiska och dari har möjlighet att delta i sagostund på både arabiska och dari för att kunna utveckla språket, något som är väldigt viktigt menar Huda Radi, bibliotekarie på Karlskoga bibliotek.
– Sagostunderna skapar en positiv miljö för att lära sig, och det gäller både barn och vuxna, säger hon.
Huda Radi, har arbetat på Karlskoga bibliotek som bibliotekarie sedan 2018 och har sedan dess influerat Karlskoga med möjligheter att utveckla sina språkkunskaper på arabiska, som är hennes modersmål.
Sedan 2019 har biblioteket erbjudit kommuninvånarna sagostunder på arabiska under både hösten och våren, och i år visar det sig att det finns ett extra stort intresse.
För drygt en vecka sedan var det säsongens första lässtund på arabiska.
– Jag har inga exakta siffror men jag tror att det var cirka 30 barn som kom, annars brukar det komma cirka 12 barn. Jag vet inte varför intresset har ökat så men barnen tycker att det är roligt att komma och lyssna på sagor, säger hon och fortsätter.
– Vi var så många så föräldrarna fick sitta utanför. Sagorummet var inte tillräckligt stort den här gången, säger Huda Radi glatt.
Mer än en sagostund
Hon berättar att sagostunden är för barn från tre år och uppåt och handlar om mer än att bara läsa för barnen.
– Vi försöker alltid se till att det ska vara en rolig stund för alla åldrar. Under lässtunden för barnen möjlighet att delta och vara engagerade i boken och läsningen genom frågor och diskussioner, antingen under eller efter läsningen.
Lässtunderna är betydelsefulla för de barnen som har arabiska som modersmål och som andraspråk. Med hjälp av läsningen får barnen möjlighet att utveckla sitt språk.
– Många av barnen pratar arabiska hemma och pratar svenska i skolan och med kompisar. Sagostunden är ett bra sätt för barnen att utveckla sitt ordförråd och läsförståelse, säger hon.
Främja läsning
Läsning är enligt flera år med forskning ett viktigt verktyg för att lära och utveckla sig inom ett språk, menar Huda som berättar att hon kom till Sverige från Syrien år 2014.
– Läsningen har varit otroligt viktig för mig när jag skulle lära mig svenska, och det är något man märker på andra som är nyanlända som kommer till biblioteket för att be om boktips, säger hon.
Hon berättar även att läsning inte bara är bra för språket, utan även för främjande av fantasin och viljan att läsa böcker själv.
– Sagostunderna skapar en positiv miljö för att lära sig, och det gäller både barn och vuxna.
Sedan 2022 har biblioteket även kunnat erbjuda sagostund på dari, som läses av kollegan Tahmina Sharifi.