Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkan startar insamling inför jul: ”Många har det riktigt tufft”

Publicerad:
Eva Gelang och Johanna Reisdorff är diakoner i Karlskoga församling. De är bekymrade över hur många det nu är som nått gränsen ekonomiskt.
Eva Gelang och Johanna Reisdorff är diakoner i Karlskoga församling. De är bekymrade över hur många det nu är som nått gränsen ekonomiskt. Foto: Kajsa Juslin

Under hösten har allt fler hört av sig till Svenska kyrkan då de har svårt att få ekonomin att gå ihop. Därför gör de nu en insamling inför julen.

– Vi märker att fler har det riktigt tufft. Om vi kan hjälpa till med en matkasse så är det värt väldigt mycket, säger Eva Gelang, diakon och enhetschef för Kyrka i samhället i Karlskoga församling.

Tidningen träffade kyrkans diakoner innan sommaren och redan då hade de sett att fler hade det tufft med ekonomin. Det handlar bland annat om att man har svårt att betala räkningar, att pengarna är slut och man inte kan mätta sina barn.

Under hösten har läget försämrats för många.

– Vi har sett en enorm ökning jämfört med för ett år sedan, säger Eva Gelang.

”Det finns familjer som inte har någonting”, säger Eva Gelang.
”Det finns familjer som inte har någonting”, säger Eva Gelang. Foto: Kajsa Juslin

Hon och hennes kollega, Johanna Reisdorff, berättar att de har kontakt med människor från olika samhällsklasser, allt från barnfamiljer till pensionärer.

– Allt har blivit dyrare, så det är ju inte konstigt egentligen. En del har fått nagga på sina besparingar under en tid, sparat in på annat eller levt på sina föräldrar, säger Eva Gelang.

Till slut når man en punkt när man gjort allt, men det räcker inte.

Hög barnfattigdom

Svenska kyrkan har ingen möjlighet att betala ut kontanter till någon för pengarna som kommer in via skattebetalarna. Hjälpen de kan erbjuda handlar i stället om samtal och rådgivning. Men också att hjälpa till med olika myndighetskontakter, överklaga beslut eller att sitta med på ett samtal hos socialtjänsten.

De för också dialog med olika aktörer i samhället för att människor ska kunna få rätt hjälp.

Diakonerna arbetar bland annat med att föra dialog med andra instanser i samhället. Målet är att hjälpa människor att hitta en väg ut från situationen de befinner sig i.
Diakonerna arbetar bland annat med att föra dialog med andra instanser i samhället. Målet är att hjälpa människor att hitta en väg ut från situationen de befinner sig i. Foto: Kajsa Juslin

I en omvärldsanalys som församlingen gjorde förra året framkom att Karlskoga ligger över riksgenomsnittet när det gäller barnfattigdom. Enligt Statistiska centralbyrån lever ungefär var tionde barn i Karlskoga i en familj med besvärliga ekonomiska förutsättningar.

– Det vill vi såklart bidra till att förebygga, och även där jobbar vi tillsammans med andra aktörer för att hitta långsiktiga lösningar. Vi lägger ut trevare och försöker förmedla vad vi ser, säger Eva Gelang.

Samlar in pengar

Eftersom de under hösten har sett en betydande ökning av människor som har det tufft bestämde de sig för att de ville göra något inför julen.

De hoppas nu att Karlskogaborna gör en insats för de som behöver hjälp.
De hoppas nu att Karlskogaborna gör en insats för de som behöver hjälp. Foto: Kajsa Juslin

Därför har de nu startat en swishinsamling som går under namnet ”julhjälpen”. Dit kan man swisha pengar fram till årsskiftet. Pengarna ska då kunna användas för stöd även i januari som för många är en extra tuff månad.

Pengarna de får in används sedan för att köpa in mat, tvättmedel, hygienartiklar och sådant som de ser finns behov av i de lager som de lämnar ut.

– Vanligtvis vill vi jobba hållbart så att människor får långsiktig hjälp. Men det här är en satsning då vi tycker att det är alarmerande siffror just nu, många har det väldigt tufft, säger Johanna Reisdorff.

Rekordmånga önskar julklapp från Åsas fond: ”Jag får ångest”

Artikeltaggar

FörsamlingarInsamlingarKarlskogaKarlskoga församlingSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.