Hoppa till huvudinnehållet

Socialen höjer avgiften för hemvård med över 9 procent

Publicerad:
Reporter Helena Lundberg
Helena Lundberg
helena.lundberg@kt-kuriren.se
230 personer som idag har hjälp av socialförvaltningens verksamheter kommer få en höjning av sin avgift med upp till 9,14 procent från årsskiftet.
230 personer som idag har hjälp av socialförvaltningens verksamheter kommer få en höjning av sin avgift med upp till 9,14 procent från årsskiftet. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Socialnämnden i Karlskoga har beslutat att höja avgifterna för sina verksamheter med 9,14 procent inför 2024.

– Det har att göra med att prisbasbeloppet har ökat så pass. Det påverkar ju hela samhället, säger socialchef Eva Persson.

Trots att garantipensionen höjs inför 2024 med 9,1 procent blir det inte mer pengar i fickan för flera äldre i Karlskoga kommun.

I samma takt som pensionen blir högre väljer socialnämnden att höja avgifterna med samma procentsats.

– Ja, det är lika mycket som garantipensionen ökar, säger socialnämndens ordförande Lena Jonsson Arndt (M).

Värre är det för de som inte har garantipension. Där har regeringen nyligen beslutat att inkomstpensionen endast höjs med en procent.

– Men man ska tillägga att man kommer snabbt upp i maxbeloppet vilket gör att för många blir det inte någon stor skillnad, säger Persson.

230 personer

Maxbeloppet som socialchefen nämner är i dagsläget 2359 kronor per månad och person. I den summan ingår städning, tvätt, personlig hygien, social kontakt, omvårdnad och service. Däremot tillkommer kostnad för mat och boende.

Inom socialförvaltningen har man cirka 1040 brukare och av dessa betalar idag 430 personer maxbeloppet varje månad, 330 brukare betalar endast för larm och omfattas inte av den beslutade höjningen.

Av de som får hjälp av personal i någon av socialförvaltningens verksamheter kommer 230 personer känna av höjningen.

– Så klart att de kommer drabba några personer, men inte det stora flertalet, säger Persson.

Det finns även cirka femtio personer i Karlskoga kommun som av olika skäl inte betalar någon avgift alls.

Artikeltaggar

Eva PerssonHygienKarlskoga kommunLena Jonsson ArndtModeraternaPensionPolitikSocialnämnder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.