Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket dyrare blir hemtjänst, vård och omsorg i Degerfors nästa år

Publicerad:
Bild från tidigare möte i Degerfors kommunfullmäktige där socialnämndens vice ordförande Ingela Sundberg (M) och ordförande Torbjörn Holm (V) syns till vänster och till höger längst fram i bild.
Bild från tidigare möte i Degerfors kommunfullmäktige där socialnämndens vice ordförande Ingela Sundberg (M) och ordförande Torbjörn Holm (V) syns till vänster och till höger längst fram i bild. Foto: Anna-Stina Tallmyren

I Degerfors föreslår socialnämnden en höjning av taxorna och avgifterna motsvarande löneökningen som till nästa år är på 3,7 procent, bortsett från vissa tjänster som följer prisbasbeloppet som höjs med 9,14 procent.

Det är taxe- och avgiftsnämnden som justerar taxorna men först som sist kan nämnas att socialnämnden ännu inte beslutat om avgifterna för mat eller för hyra på särskilda boenden, beroende på att det är andra enheter som sätter de priserna.

– Avgiften för maten räknar vi med ska bli klar ganska snart, men hyrorna dröjer. De förhandlingar som förs mellan hyresgästföreningen och Degerforsbyggen ligger på is, parterna står långt ifrån varandra, så där kan det ta längre tid och i värsta fall kan det bli ett ärende för hyresnämnden att ta upp, säger socialnämndens ordförande Torbjörn Holm (V).

Nämnden delegerade till arbetsutskottet att ta upp nämnda avgifter vid senare sammanträde.

Olika höjningar

Höjningarna utgår från olika nyckeltal, bland annat löneökningarna, vilket innebär att en timmes hemtjänst liksom hälso- och sjukvård, eller arbetsterapeut och boendestöd kostar 449 istället för 421 kronor nästa år, eftersom man också räknar in det faktiska utfallet av löneökningarna för i år, enligt socialchef Marie-Louise Forsberg-Fransson. Så egentligen handlar det om två års löneuppräkningar.

– En del av höjningarna ingår i maxtaxa, där man inte betalar mer även om man har fem eller tre insatser. Mat och hyra ingår inte, men hyra kan man få bostadstillägg för, säger socialnämndens vice ordförande Ingela Sundberg (M).

För vissa tjänster föreslår man en höjning som stämmer med det höjda prisbasbeloppet, som på trygghetslarm och även på installation av sådant, liksom på resor till gästis och dagrehab.

På resor från gruppbostäder inom LSS till exempelvis daglig verksamhet förslår man höjning motsvarande 8,7 procent.

Man föreslår också avgifter för sånt om inte funnits med i beslutsunderlaget tidigare, som larm som inte återlämnats och borttappad larmknapp, med 2 500 respektive 1 350 kronor.

Högsta taxan

Maxtaxan, det vill säga beloppet som en person betalar som mest för vård- och omsorgsinsatser, oavsett vad personen har i pension och har för tillgångar, regleras nationellt och höjs med 216 kronor i månaden till 2 575 kronor.

Taxor och avgifter inom socialnämndens verksamhetsområde höjs, precis som annat nästa år.
Taxor och avgifter inom socialnämndens verksamhetsområde höjs, precis som annat nästa år. Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt taxe- och avgiftsnämndens delårsrapport betalar 55 procent av brukarna, eller vårdtagarna, i Degerfors högsta avgift i särskilt boende och andelen inom hemtjänsten som gör det är 38 procent.

Degerfors kommun ligger över snittavgiften för hemtjänst i det geografiska området både för de som bor i särskilt och de som bor i ordinärt boende, med 287 respektive 117 kronor.

Högre förbehållsbelopp

Samtidigt som maxtaxan höjs så ökar förbehållsbeloppet från 6 470 till 7 062 kronor i månaden för ensamstående och från 5 278 till 5 762 kronor i månaden för sambor och makar. Förbehållsbeloppet är den summa som räknas av tillsammans med hyran, sedan hyran är betald, innan kommunen kan ta ut en avgift.

Socialnämndens förslag till höjningar ska gå via kommunstyrelsen upp till kommunfullmäktige innan det fastslås.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kommunDegerforsbyggenHemtjänstIngela SundbergKommunstyrelsenModeraternaNämnderPolitikSocialnämnderTorbjörn HolmVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.