Hoppa till huvudinnehållet

Svantesson: Höjer aldrig fastighetsskatten

Publicerad:
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild. Foto: Lars Schröder/TT

Inför en ny fastighetsskatt, föreslår produktivitetskommissionen som regeringen tillsatte i våras.

Aldrig, svarar finansminister Elisabeth Svantesson (M).

– Jag kommer aldrig att medverka till en högre fastighetsbeskattning, säger Svantesson till Dagens industri.

Tidigare i veckan berättade kommissionens ordförande Hans Lindblad för tidningen om flera av de förslag han överväger att gå vidare med.

Ett av dem går ut på att ta bort reavinstskatten vid bostadsförsäljningar och i stället införa en årlig fastighetsskatt i stil med ISK-skatten, för att höja rörligheten på bostadsmarknaden.

Det faller inte i god jord hos Svantesson, som säger att svenska folket ser fastighetsskatten som "ett rött skynke".

– När vi tog bort den ökade legitimiteten i skattesystemet och jag kommer inte medverka till att den återinförs, säger hon.

Fastighetsskatten, baserad på taxeringsvärdet, avskaffades och ersattes av en kommunal fastighetsavgift 2008. Avgiften baseras också den på taxeringsvärdet men har ett tak och kan aldrig bli högre än så. För 2023 ligger taket på 8 874 kronor. Det gör att avgiften kan vara densamma för en hundramiljonersvilla i Danderyd som en mer normal villa på annat håll i landet.

Hans Lindblad var tidigare statssekreterare åt förre moderate finansministern Anders Borg.

Kommissionens slutförslag ska vara klara i september 2025. Ett delbetänkande ska presenteras i maj nästa år. Kommissionens uppdrag är att kartlägga hinder och möjligheter för att öka produktiviteten i ekonomin.

Artikeltaggar

Elisabeth SvantessonHans LindbladIndustrierModeraternaPolitikVillor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.