Hoppa till huvudinnehållet

Tänk säkert under Black week – polisens tips för ett lyckat fynd

Publicerad:
Black week är en guldgruva för bedragarna. Arkivbild.
Black week är en guldgruva för bedragarna. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Polisen i region Bergslagen går idag ut med en kampanj för att minska risken för att bli utsatt för bedrägeri under Black week.

– Vi ser en ökning kopplade till handeln, säger Joakim Lillsjö, polis i region Bergslagen.

Black week står för dörren och många passar på att handla julklappar eller göra fynd under en av årets största reor. I samband med detta ser polisen i region Bergslagen även en större andel anmälda fall av bedrägeri, ofta kopplade till just handel online.

– Andelen bedrägerianmälningar är alltid en stor del av de anmälningar vi får in, men i samband med att människor handlar mer under sådana här kampanjer ser vi en ökning av just kortbedrägerier och andra bedrägerianmälningar kopplade till handel, säger Joakim Lillsjö, polis i region Bergslagen.

För att minska risken att bli utsatt för bedrägeri går polisen nu ut med en kampanj där de belyser saker att tänka på när man handlar på nätet.

– Om möjligheten finns ska man handla på faktura och inte lämna ut kortuppgifter. Väljer man att istället betala med betalkort är det smart att inte ha för mycket pengar på det kontot som kortet är kopplat till, säger Lillsjö och fortsätter:

– Det är också viktigt att man undersöker sidan man planerar att handla ifrån. Skiljer sig priset markant från övriga sidor där varan säljs är risken stor att det är just för bra för att vara sant.

Spärra kort

Om olyckan trots allt skulle vara framme berättar Lillsjö att det finns tre saker du som konsument kan göra.

– Det första är att spärra sitt kort och sedan kontakta banken. Därefter bör man göra en polisanmälan och om man valt att handla med ett kreditkort kan man reklamera varan till sin bank, då brukar de ersätta beloppet, berättar han.

Efter en stund poängterar Lillsjö även att man ska vara observant till sms som kommer till telefonen, och speciellt sådana som ser ut att komma från Postnord eller andra fraktleverantörer.

– Det florerar ofta bedrägeri sms där mottagaren uppmanas fylla i kortuppgifter för att få sin avi och sin leverans. Vet man om att man inte väntar på en leverans eller att smset ser suspekt ut ska man vara försiktig med att klicka sig vidare bland länkarna, avslutar han.

Polisens tips för lyckad shopping:

• Betala med faktura – att betala med faktura vid köp på internet är säkrare än att betala med kort.

• Spärra kortet för internetköp – via din bank kan du oftast spärra ditt kort för internetköp. Behöver du göra ett köp kan du tillfälligt öppna upp funktionen.

• Ha inte mer pengar än nödvändigt på kontot som ditt kort är kopplat till. Då riskerar du inte att förlora en stor summa om du blir utsatt för ett bedrägeri.

• Lämna aldrig ut din kod eller dina kortuppgifter till någon annan.

• Handla på webbutiker med hög säkerhet - sök omdömen och varningar inför ett köp på en för dig ny sida.

• Håll koll på ditt kontoutdrag, på så vis kan du upptäcka eventuella köp du inte gjort.

Källa: Polisen i region Bergslagen

Artikeltaggar

BedrägerierBrott, lag och rättPostnord

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.