Hoppa till huvudinnehållet

Våld mot kvinnor i relation fortsätter – dags för ”En vecka fri från våld”

Publicerad:
Felicia Schill från Kvinnoföreningen Maggan föreläser för ungdomar och våld i relation och vikten av samsyn vid sexuellt umgänge
Felicia Schill från Kvinnoföreningen Maggan föreläser för ungdomar och våld i relation och vikten av samsyn vid sexuellt umgänge Foto: Helena Lundberg

En av tre kvinnor i världen utsätts någon gång under sin livstid för fysiskt eller sexuellt våld. Trots att många upplever att Sverige ligger i framkant för att uppmärksamma problematiken är den utbredd även här.

På måndag inleds ”En vecka fri från våld” som på lördagen mynnar ut i den internationella dagen Orange day där man sedan nästan 25 år tillbaka verkar för avskaffandet av våld mot kvinnor.

– Vi har uppmärksammat den här veckan i några år och vi märker att det blivit ett mer och mer etablerat koncept, säger Cecilia Heikkinen från Kvinnoföreningen Maggan och berättar att flera lokala företag i Karlskoga och Degerfors vill vara med och bidra.

Våld mot kvinnor något kvinnoföreningen arbetar mot varje dag och för att sprida sina kunskaper nedåt i åldrarna har de i samarbete med socialförvaltningen tagit fram en föreläsning som de har med framförallt gymnasieelever.

Föreläsningen inleds med att fråga ungdomarna om de någonsin utsatts för våld eller sexuellt våld, då svarar i princip alla nej. Efter föreläsningen ställs frågan igen, då är det skrämmande många som ändrat sitt svar.

– Det handlar inte om att skrämma unga, men många har en skev uppfattning och som inte har en aning om vad våld är, säger Felicia Schill från föreningen som är den som håller i föreläsningen.

Kvinnoföreningen Maggan har tagit fram en liten broschyr som de delar ut. Och dessutom delar de ut kondomer med budskapet om att man ska ha samsyn – ”Vill du?”.
Kvinnoföreningen Maggan har tagit fram en liten broschyr som de delar ut. Och dessutom delar de ut kondomer med budskapet om att man ska ha samsyn – ”Vill du?”. Foto: Helena Lundberg

Intensivt program

Under kommande vecka har de flera olika aktiviteter inplanerade. Bland dessa finns föreläsningen, men som nu är öppen föreläsning för alla invånare. Den är på Folkhögskolan i Karlskoga under torsdagskvällen

– Ingen föranmälan krävs och den är kostnadsfri, berättar Felicia.

Utöver det kommer Kvinnoföreningen på sitt Instagramkonto dela filmer löpande, de kommer vara på både gymnasieskolor för att träffa eleverna och de kommer finnas i Nobelhallen under fredagsmatchen.

– Och på lördagen kommer vi i både Karlskoga och Degerfors centrum ställa ut lika många par skor som antalet kvinnor som under förra året fått sätta livet till efter att ha utsatts för våld av sin partner, säger Cecilia och berättar att det under 2022 är tretton kvinnor, officiellt.

Det handlar bara i de fall där mannen döms för mord, dråp är inte inräknat. Forskning visar att det endast är fem procent av alla kvinnor som anmäler att de utsatts våld och av de fallen är det endast fem procent av männen som döms.

Mörkertalet i Sverige uppskattas till att vara omfattande och för kvinnoföreningen vet de att deras arbete dessvärre fortsätter även efter att ”En vecka fri från våld” är över.

Artikeltaggar

Cecilia HeikkinenDegerforsKarlskogaNobelhallenSamhälleVåld mot kvinnor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.