Hoppa till huvudinnehållet

Beslut: Bäverdamm som hotar banvall får rivas

Publicerad:
En bäverdamm hotar att skada tågtrafiken till Bofors industriområde. Genrebild.
En bäverdamm hotar att skada tågtrafiken till Bofors industriområde. Genrebild. Foto: Sergei Grits

Länsstyrelsen har fått in en ansökan om att förstöra en bäverdamm i Aggerud, som kan leda till skador på banvallen och tågspåret som går till Bofors industriområde.

Bävrar har byggt en damm i Kilstabäcken i höjd med Aggerud. Dammen utgör enligt länsstyrelsens bedömning risk för skador på banvallen och vägen vid Botorps ridskola. Om skador uppstår på banvallen kan det innebära urspårning eller tågstopp, vilket gör att industrierna i Bofors inte kan ta emot transporter.

Det är Infranord som ansökt om tillstånd att riva dammen och att sätta ut slagfällor, för att fånga bävrar. Eftersom företaget upptäckte dammen och skadorna nyligen har de inte hunnit genomföra några förebyggande åtgärder.

Information krävs

Tillståndet för att sätta ut slagfällor vid dammen är giltigt till den 22 december. Eftersom slagfällor kan vara skadliga för sällskapsdjur, till exempel hundar, måste företaget se till informera eventuella besökare i området om fällorna.

Senast den 31 december vill länsstyrelsen ha en rapport från företaget, med information om utförda åtgärder och effekten av dem.

Läs också:

Bävrar förstör damm – slagfällor beviljas

Artikeltaggar

AggerudÅtgärderDammarDjur och naturInfranordLänsstyrelsen i Örebro länTågtrafikTillstånd

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.