Under helgen har Liberalerna haft Landsmöte i Linköping och från Karlskoga har Lars Hultkrantz varit en av deltagarna.
– Det har varit intensivt, säger Hultkrantz när tidningen når honom efter konferensen.
Cirka 400 aktiva Liberaler har under helgen diskuterat och ventilerat stort som smått för att komma fram till vilka frågor man vill driva framåt.
Trots att det man inte är ense i alla frågor menar Hultkrantz att på det stora hela är man överens.
– Jag skulle säga att det är väldigt stor ojämnhet i detaljfrågorna men en stor enighet på ett övergripande plan, säger Hultkrantz.
Något han märkt som en förändring är hur partiet är allt mer liberalt och mindre folkpartistiskt och att deras aktiva ungdomsförbund har en viktig roll i den utvecklingen.
– Vårat ungdomsförbund ökar kraftigt och partiet går hem hos ungdomar. För dem är frihetsfrågor viktigt, säger Hultkrantz och berättar att några av frågorna som främst ungdomarna drivit är dels att ha söndagsöppet på Systembolaget, men även att det inte ska vara ett krav för krogar att ha matservering för att de ska få sälja alkohol.
Har det varit så att ungdomarna föreslagit och ni äldre backat upp dem i frågan?
– Ja, så uppfattar jag det. Det är lite så jag menade att det är mer Liberalerna och mindre Folkpartiet. Det är kanske också så att den gamla generationen som är uppväxta med nykterhetsrörelser och så vidare bjuder inte samma motstånd längre, säger Hultkrantz.
Tidöavtalet
Det var hans sjätte Landsmöte i ordningen och han själv upplever att det aldrig varit så många olika frågor som varit uppe och så intensiva diskussioner tidigare.
För Hultkrantz själv som är aktiv i skolans värld och har forskat på området var frågorna om skolan och utbildning en självklar intresseväckare.
Bristande läskunskaper i skolan, låg skolnärvaro kopplat till HVB och- familjehemsplaceringar, vikten av fler speciallärare och hur viktigt roll bemannade skolbibliotek har för barns läskunskaper samt hur svårt det är att få familjehem var bara några av frågorna som diskuterades.
Tidöavtalet och hur det gått till när det tecknades var andra frågor som ventilerades.
– Det var mycket kring Tidöavtalet och hur det gick till. Och det var mycket ”en gång ingen gång, men det här får aldrig hända igen”, säger Hultkrantz.
Informationsplikt
En annan fråga som är högaktuell är informationsplikten, där samhällsviktig personal ska tvingas ange någon som är papperslös.
– Den har vi väldigt svårt att generellt acceptera. Det strider mot de flesta professionernas kultur. Vi gjorde tydliga markeringar att vi inte är beredda att gå med anmälningsskyldighet för skolpersonal, vård, bibliotekspersonal och delar av socialtjänsten, säger Hultkrantz.
Att träffas och diskutera olika frågor och ställningstagande menar Hultkrantz både är viktigt och ger motivation för det fortsatta politiska arbetet.
– Jag tror att alla som varit där är väldigt inspirerade och det tror jag gäller alla partier när de har sina respektive riksmöten.
Under Landsmötet delades även en utmärkelse av ädlaste valör ut till förre partiledaren Jan Björklund.
– Det var en stor grej att Björklund fick Karl Staaf-medalj. Det är såna grejer som peppar partifolk., avslutar Hultkrantz.
Fotnot: Karl Staaf, liberal och tidigare statsminister, var den som införde allmän och lika rösträtt för kvinnor och män.